Kinderombudsman Dullaert zet vraagtekens bij eigen onafhankelijkheid

Vertrekkend Kinderombudsman Marc Dullaert zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van zijn functie. 'Ik ben gelijk aan de Nationale ombudsman, maar binnen de organisatie van de Ombudsman ben ik weer ondergeschikt', zegt hij in een gesprek met de NOS. 'Dat schuurt.'

Redactie
Marc Dullaert. Beeld anp
Marc Dullaert.Beeld anp

Volgens Dullaert is hij als Kinderombudsman voor zijn voordracht en herbenoeming afhankelijk van de Nationale Ombudsman. Hij noemt dat een weeffout in de wet en vindt dat daar komende zomer over gediscussieerd moet worden als de wet wordt geëvalueerd.

'Ik ben ook voorzitter van 41 Kinderombudsmannen uit 33 landen', zegt Dullaert. 'In de meeste van die landen wordt de Kinderombudsman rechtstreeks benoemd door het parlement. Maar hier in Nederland is voor een typisch poldermodel gekozen. Vlees noch vis.'

Dullaert stopt per 1 april, met tegenzin. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen maakte eind januari bekend Dullaert niet voor te dragen voor een nieuwe ambtstermijn. Een grote campagne en een petitie met 40 duizend handtekeningen om hem op zijn post te laten, veranderden dat besluit niet. Dullaert had graag een tweede termijn gewild. Hij noemt zijn gedwongen vertrek 'onnodig en onhandig'.

'Vluchtheuvel voor kinderen'

In de vijf jaar dat Dullaert Kinderombudsman is geweest, nam het aantal klachten met 400 procent toe en daar is hij trots op. 'We zijn echt een vluchtheuvel geworden voor kinderen en ouders', zegt hij.

Dullaert is tevreden dat armoede, pesten, kindermishandeling, vechtscheidingen en het Kinderpardon op de agenda zijn gezet. 'Nederland is een paradijs, waar veel goed gaat', aldus Dullaert. 'Maar hoe langer je Kinderombudsman bent, hoe meer je erachter komt dat grote groepen kinderen ook hier enorm in de knel zitten.'

Lees ook:

Een geheime ontslagbrief, Kamerleden die half worden geïnformeerd en een Ombudsman met een eigen agenda. Achter het vertrek van Kinderombudsman Dullaert zit een schimmig spel. (+)

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen had het plan Dullaert voor te dragen voor de gebruikelijke termijn van zes jaar, mits de Kinderombudsman zijn handtekening zou zetten onder een geheime ontslagbrief die garandeerde dat hij binnen een jaar zou vertrekken. Dullaert wilde zo'n brief niet tekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden