Kindermoordenaar Koos H. overleden

Seriemoordenaar Koos H. (65) is overleden. Dat hebben bronnen vandaag aan het ANP laten weten. Hij is enkele dagen geleden een natuurlijke dood gestorven.

Screenshot van een foto van Koos H. getoond in een SBS6 TV-uitzending van Peter R. de Vries in 2010. Beeld anp
Screenshot van een foto van Koos H. getoond in een SBS6 TV-uitzending van Peter R. de Vries in 2010.Beeld anp

H. was de langstzittende tot levenslang veroordeelde van Nederland en verbleef in een tbs-kliniek. De Hagenaar werd in de jaren tachtig veroordeeld wegens marteling, seksueel misbruik en moord op Tialda Visser (12), Emy den Boer (18) en Edith Post (11).

De zaak-Koos H. staat bekend als een van de gruwelijkste uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis. H., een 30-jarige portier uit de Haagse Schilderswijk, wordt begin jaren tachtig opgepakt na een tip op verdenking van de moord op de elfjarige Edith Post uit Wassenaar. Edith zou haar moordenaar hebben gebeten en H. had een bijtwond aan zijn pink.

Bij H. thuis aan de Zuidwal in Den Haag trof de politie een geïsoleerde martelkamer aan, een zolderkamertje waarvan H. zei dat het een 'droge sauna' was. In de vloer en aan het plafond zaten metalen handgrepen. De ramen waren dichtgetimmerd, het plafond, de vloer en de muren met dik tapijt bekleed.

Later vond de politie oorknopjes en bloedsporen van de 18-jarige Emy den Boer in het kamertje. Na ellenlange verhoren verklaarde de toenmalige vriendin van de portier dat ze gestommel hoorde boven haar hoofd, de eerste keer dat ze met Koos naar bed ging. De portier rende de slaapkamer uit, de trap op. Even later klonk volgens de vriendin twee keer een doffe knal, boenk, boenk. Koos kwam weer naar beneden, zei dat hij zijn hond een oplawaai had verkocht, en zette de vrijpartij voort.

Onopgeloste moorden
In de loop van het onderzoek komen steeds meer feiten aan het licht die erop wijzen dat H. de man is achter een hele reeks onopgeloste moorden op jonge meisjes. De rechercheurs die met het onderzoek waren belast, zijn ervan overtuigd dat hij meer moorden heeft gepleegd, misschien wel veel meer. Onopgeloste en inmiddels verjaarde zaken, die veel overeenkomsten vertonen met de moorden op Edith, Emy en Tialda.

Een lid van het regionale recherchebijstandsteam dat belast was met de zaak-H. zegt in het boek 'Zuidwal - dossier van een seriemoordenaar' van oud-hoofdredacteur van Het Parool Sytze van der Zee: 'Ik denk dat Koos zeker nog vier meisjes heeft omgebracht. We hebben er alles aan gedaan, echt alles, maar we hebben dat nooit kunnen bewijzen. Hij is toch al gestraft; waarom praat hij nu niet eens ongeremd?'

Ondanks de onafgebroken verhoren en periodes van eenzame opsluiting weigert de verdachte hardnekkig iets te zeggen. Uiteindelijk worden drie moorden bewezen verklaard en krijgt hij levenslang. Voor sommige van de betrokken politiemensen blijkt de confrontatie met H. (door een van hen 'het absolute kwaad' genoemd) later zo ingrijpend te zijn geweest dat ze er geestelijk aan onderdoor gaan. Pas eind jaren negentig legde hij een gedeeltelijke bekentenis af over de moord op drie meisjes.

null Beeld anp
Beeld anp

Homoseksuele relatie

H. sprak een aantal jaar geleden vrijuit over zijn daden tegenover de verborgen camera van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Een jeugdvriend van H. fungeerde daarbij als infiltrant. De opnamen werden gemaakt in de tbs-cel van H. in Vught. De rechter had het uitzenden van de beelden verboden, maar De Vries stelde dat hij het maatschappelijk belang zwaarder vond wegen dan de privacy van een kindermoordenaar.

'Je fantaseert en dat voer je uit', zei hij over hoe het zover kon komen. H. vertelde hoe hij de meisjes met een smoesje wist mee te lokken. Door de opnames werd duidelijk dat hij in de inrichting porno kon kijken. Ook zou H. naar eigen zeggen een homoseksuele relatie hebben gehad met een rechter in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden