Kindermishandeling: Dordrecht koploper

De gemeente Dordrecht is koploper in het aantal meldingen van kindermishandeling. Uit het rapport Kinderen in Tel dat het Verwey-Jonker Instituut vandaag publiceert, blijkt dat er grote verschillen zijn tussen gemeenten en regio's bij het registreren van de cijfers en bij de hulp die zij mishandelde kinderen bieden.

Beeld anp

In Dordrecht wordt per 100 kinderen tien keer zoveel mishandeling geregistreerd bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling als in Amsterdam. Friesland en Zuid-Holland steken als provincie boven de rest van Nederland uit. 'Dat komt deels doordat de politie in sommige regio's direct een melding doet bij een zaak van huiselijk geweld waarbij kinderen betrokken zijn', zegt Bas Tierolf, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut. 'Maar het is te gemakkelijk de verschillen enkel te verklaren door een ander registratiebeleid. Het lijkt erop dat kindermishandeling in sommige regio's echt meer voorkomt.'

Verwaarlozing en getuige van geweld
De meest gesignaleerde vormen van mishandeling zijn verwaarlozing en het getuige zijn van huiselijk geweld, bijvoorbeeld tussen ouders. In achterstandswijken wordt drie keer meer kindermishandeling geregistreerd dan elders. Tierolf: 'Maar dat is ook deels te verklaren doordat gemeenten veel aandacht besteden aan achterstandsbuurten. Dan komt er ook meer boven water.' Sommige steden komen met een nog simpeler uitleg: in achterstandwijken wonen mensen dichter bij elkaar en dus valt mishandeling eerder op bij buren.

Er is volgens het Verwey-Jonker Instituut nog weinig specifieke hulp voor getraumatiseerde slachtoffers van kindermishandeling. Wat voor behandeling een kind krijgt, wisselt sterk van stad tot stad. Die verschillen worden vermoedelijk alleen maar groter, omdat gemeenten in de toekomst volledig verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg. Nu ligt die taak nog deels bij provincies.

Volgens Tierolf is er bij gemeenten nog te weinig kennis over de specifieke behandeling van mishandelde kinderen. 'Veel blijft hangen op het niveau van algemene psychologische hulp. Terwijl uit onderzoek blijkt dat traumabehandeling voor mishandelde kinderen veel problemen kan voorkomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden