Nieuws Zedenzaak

Kindermisbruiker is na 20 jaar alsnog veroordeeld en krijgt 2 jaar cel

De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdagmiddag een man veroordeeld voor seksueel misbruik dat 20 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Het slachtoffer, dat destijds jong was en er niet over durfde te praten, noemt de veroordeling een opluchting.

Beeld ANP XTRA

De dader – die het misbruik bekend heeft – krijgt 2 jaar celstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk, en moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 20 duizend euro. Ook is hij verplicht zich te laten behandelen om herhaling te voorkomen.

Het slachtoffer is tussen haar 12de en 16de misbruikt door een destijds 39-jarige man van wie ze ponyrijles kreeg. ‘Met het winnen van deze zaak hoopt mijn cliënt dat ook andere slachtoffers van zedenmisdrijven voor zichzelf durven op te komen’, zegt advocaat Alie Westerhuis. ‘Dit vonnis laat zien dat het nooit te laat is om alsnog aangifte te doen en je recht te halen, ook al dateert het misbruik van heel lang geleden.’

Schaamte en schuldgevoel

De zaak is nu pas aan het licht gekomen omdat het slachtoffer – inmiddels 35 jaar – uit schaamte en schuldgevoel nooit eerder over het misbruik durfde te praten. Nadat ze ernstige psychische problemen kreeg, werd ze behandeld en wilde ze aangifte doen bij de politie. Daar werd echter gezegd dat ze ‘weinig kans’ maakte op een succesvolle zaak, omdat het misbruik lang geleden heeft plaatsgevonden en het daarom moeilijk zou zijn bewijs te vergaren.

Samen met haar advocaat besloot ze toch aangifte te doen. In de periode dat het meisje werd misbruikt, sprak ze erover met een schoolvriendinnetje. Ook de (inmiddels ex-)vrouw van de dader maakte destijds zorgelijke opmerkingen over de intieme omgang van haar man met zijn leerling. De toenmalige schoolvriendin en de ex-vrouw werden opgeroepen als getuigen. Nadat zij belastende verklaringen hadden afgelegd, bekende de dader en werd hij veroordeeld.

Het slachtoffer noemt de veroordeling een opluchting: ‘Er valt een zware last van mijn schouders. Ik heb het gevoel dat ik eindelijk weer mensen recht kan aankijken. Dat durfde ik eerder niet omdat ik altijd gebukt ging onder een gevoel van schaamte en schuld.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.