Kindermenu

Kinderen zijn geen kleine grote mensen. Een verschil tussen mensen en kinderen is het verschil in smaak. Kinderen hebben - tot hij is verknoeid - een uitstekende smaak....

Kinderen bij de Volkskeuken over de vloer, lusten vaak schaamteloos niks. Behalve yoghurt. Of niks behalve pannenkoeken. Maar dan moeten het wel precies de pannenkoeken zijn die ze lusten, want andere lusten ze niet. Je zou er zelf naar terugverlangen, het eenkennige genieten, geen onrust meer, geen zalmtartaartje dat voortreffelijk harmonieert met een milde mierikswortelsaus waarin we een vleugje oesternat vermoeden.

Geen gezeik meer over de ros die zich zo moeilijk kan handhaven onder het geweld van de zuren in de krentencarpaccio, die door de wijn wordt begeleid. Niets van dat al, maar voor eeuwig het kindermenu.

De sperzieboon is de meest gegeten groene groente in Nederland. En waarom? Omdat kinderen alleen maar sperziebonen lusten (uitzonderingen natuurlijk, er zijn exemplaren van kindjes die staan op postelein in slijm). Is de sperzieboon dus per definitie een saaie groente?

Nee, kinderen weten beter. En de dunne dure sperzieboon die we haricots verts moeten noemen en die nog steeds in eethuizen wordt gebundeld met een lapje spek er omheen gewikkeld, kan kinderen gestolen worden. Alweer hebben ze gelijk. De gewone sperzie die ook slaboon heet en niet voor niks prinsesseboon, is geweldig voedsel.

Kook hele sperziebonen in zout water. Laat het vrolijke puntje er aanzitten (dat het er af moet, is van vroeger). Halve zijn ook van vroeger. Hele zijn twee keer zo mooi en kinderen vinden het prettig als het eten mooi is.

Snijd een vastkokende geschilde aardappel in twee millimeter dunne schijven. Bak de schijven bleekbruin, onder af en toe omkeren, in een koekenpan in hete (olijf)olie. Zie hoe sommige schijfjes als kussentjes opbollen. Leg ze even op keukenpapier en strooi er wat zou over.

Maak met de gebakken aardappelschijfjes - je zou haast zeggen, chips - en de gare bonen een kunstige rangschikking op een mooi bord. Meng een lepel dik tomatensap met een lepel ketchup om de gemeenste scherpte van de ketchup te slopen. Schep een plasje saus op het bord. Zie het kind geluk hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden