Kinderloze is ook gelukkig

MALOU VAN HINTUM

Hoewel bewust kinderlozen regelmatig klagen dat zij op onbegrip stuiten, bevestigt onderzoek die indruk niet. Negentig procent van de Nederlanders vindt kiezen voor een kinderloos leven prima. Dat blijkt uit het artikel Explaining fertility norms in the Netherlands van Suzanne Noordhuizen, Paul de Graaf en Inge Sieben dat is gepubliceerd in het Journal of Family Issues.

De onderzoekers analyseerden de antwoorden van vijfduizend deelnemers aan de Netherlands Kinship Panel Study (NKPS). Hun is onder meer gevraagd of het krijgen van kinderen een maatschappelijke plicht is, en of een leven zonder kinderen incompleet is.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die grote waarde hechten aan ouderschap vaker man zijn, jong (tussen de 18 en 29 jaar) of lager opgeleid. Daarnaast maakt de religieuze opvoeding uit. Mensen met een islamitische, Nederlands Hervormde, joodse en hindoe-achtergrond hechten de meeste waarde aan een gezinsleven. Mensen met een katholieke of gereformeerde achtergrond vinden kinderen hebben net zo belangrijk als mensen die niet-religieus zijn opgevoed. Opvattingen over de waarde van ouderschap worden nauwelijks beïnvloed door het feit of iemand een partner heeft of niet, al maakt het wel iets uit of iemand een partner heeft verloren door scheiding of overlijden.

Alles bij elkaar vormen Nederlanders die kinderloosheid afkeuren een minderheid: tien procent van de ondervraagden vindt dat alle mensen kinderen zouden moeten hebben, of dat mensen zonder kinderen asociaal zijn en niet gelukkig kunnen zijn. In 1965 was dat nog tachtig procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden