Kinderfeestje

Het jongste zaterdagavondgevoel op RTL 4 lijkt nog het meest op een kinderpartijtje.

Jean-Pierre Geelen

‘Allemaal verzamelen!’, riep een moederlijke stem aan het begin haar kijkbuiskinderen op. Daar moesten we bij zijn. RTL had ‘het zaterdagavondgevoel’ te pakken, heet het al maanden in de pers: wekelijks voert de zender de kijklijsten aan op de zaterdagavond. Ik hou van Holland, de TV-Kantine, Benidorm Bastards, en Wat vindt Nederland - het werd gevreten.
Sinds vorige week is Gordon van de partij op deze ‘heerlijke zaterdagavond’, met een nieuwe traktatie: Minute to win it. Het idee: een deelnemer moet tien spelletjes spelen van elk één minuut, met elke ronde verdient hij meer geld, tot een ton. De spelletjes: op tafel knikkers in een vingerhoedje laten stuiteren. Aan een ongekookt sliertje spaghetti in de mond vijf stukjes penne zien te rijgen. Pompeuze Carl Orff-achtige klanken en veel blauw licht moeten het spannend maken.
Er is iets geks mee aan de hand. Er kwam zaterdag niet één platitude uit de mond van Gordon. Vreemd, voor de man die normaal geen kans onbenut laat een schalkse dubbelzinnigheid keihard in te knallen. Enkel toen er van een kaartspel vier kaarten bijeen lagen, kon hij het even niet laten. ‘Er liggen vier heren op tafel; dat klinkt heel gek uit mijn mond.’ Terwijl in de eerste minuten toch al een vrouw met haar neuspunt en een pot vaseline in de weer moest om zo vijf watjes van de ene in de andere pot te krijgen.
Raadselachtig is ook het taalgebruik op deze oer-Hollandsche familie-avond. Waar in Ik hou van Holland deelnemers gierden om de spelling van woorden als ‘ruggengraat’ of ‘cafeïne’, werd op dit heerlijke familieavondje een andere taal gesproken. Vermoedelijk hebben de Amerikaanse bedenkers van de formule een stevig eisenpakket op tafel gelegd bij de verkoop aan RTL. Anders kan ik niet verklaren waarom Gordon ineens in het Engels spreekt. ‘Give it all you got, baby!’, zegt hij tegen kandidate Anoushka. ‘You can do it, girl!’ Na level 4 gingen we kijken naar de blue print van level 5, het ging tenslotte om serious money dat we in the pocket kregen; de beelden zouden we terugzien dankzij de powercam. Thuis kunnen we meedoen op internet, met de Delta Lloyd Home Challenge.
Duidelijk: dit is geen spelletje meer, maar een gameshow.
Ik herinner mij kinderfeestjes waarop je geblinddoekt met je mond een toverbal uit een teiltje water moest vissen. Lachen was dat - toen we zes waren. Nu, decennia later, vermaak je er op zaterdagavond een heel volk mee op tv.
Zoals mediasociologen er als de kippen bij zijn om in het succes van Ik hou van Holland of Boer zoekt vrouw een heimelijk terugverlangen te zien naar een onbekommerd, oud-Hollandsch (en lelieblank) familiegevoel, zo stond ik in de aanslag om in Minute to win it een voortschrijdende infantilisering van het televisie-aanbod en (dus) de volksaard te ontwaren - zeker na de verrassende kijkcijfers van 1,7 miljoen van vorige week.
Te vroeg voor de instant-wetenschap: zaterdagavond, na de tweede aflevering, bleken al 370 duizend kijkers afgehaakt. Waarschijnlijk allemaal toch de voorkeur gegeven aan het verzamelde werk van Voltaire.
Alles gaat nog goed met ons.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden