Kinderen

Er is 50 procent kans dat de vandaag vrijgelaten Volkert van der G. binnen een half jaar iets overkomt, dacht Frénk van der Linden in DWDD. Veilige schatting: wel of niet; altijd raak.


Wie het lot een handje wilde helpen: probeer het vanmorgen eens 'ergens in Gelderland', op een politiebureau. Daar zit Volkert. Dat had misdaadverslaggever John van den Heuvel zelf gehoord 'uit onbevestigde bron', zei hij in RTL Boulevard.


John is een kei in opsporen. Dat toonde hij donderdag in zijn nieuwe serie Op de vlucht.


Zo'n 12 duizend veroordeelde misdadigers zijn naar het buitenland gevlucht, meldde John. Dat is veel. Justitie heeft natuurlijk geen tijd ze op te sporen. John wel. Vraag niet hoe het kan, want John - een van de beste misdaadreporters - ontvoert in exotische oorden jaarlijks ook nog wat kinderen van hun gescheiden ouder, staat geregeld naast Albert Verlinde en ontmaskert en passant voor De Telegraaf Ajax-crimineel 'Polletje'.


Uit de tombola van de gevluchte boeven had John donderdag Richard B. getrokken. Een tot twee jaar veroordeelde pedo die zijn hoger beroep benutte om te vluchten, met een paspoort dat justitie hem bij blunder had verschaft. Foetsie, al vijf jaar.


Wat justitie niet leek te lukken, kon John wel: googelen. B. bleek op de Filipijnen te wonen. Onder schuilnaam, maar B. was zo dom filmpjes op YouTube te plaatsen.


John ging eropaf, samen met rechterhand Peter van Vugt, de Kapitein Haddock uit deze Kuifjereeks. Met hulp van lokale instellingen en de politie achterhaalde John de verblijfplaats: een hut op houten palen in sloppenwijk Mambaling. Johns beste vriend is de voice-over, die teksten sprak als: 'John ziet al gauw dat het onmogelijk is hier te observeren'.


Terwijl de orkestmuziek opspeelde werd een thriller vol herhalingen en tempovertragers opgediend waarvan de afloop natuurlijk vaststond. Eindeloos posten langs een weg, een hobbeltje, en bingo. Haddock in zijn walkietalkie: '100 procent onze man.'


John vroeg de flauwtjes 'geblurde' boef waarom hij was gevlucht. 'Om een nieuw leven op te bouwen. Dat is in Nederland niet mogelijk. Je weet hoe ermee omgegaan wordt, hè?' De stakker.


Zaakje opgelost. De held van dit verhaal, Kuifje van den Heuvel, had echter behoefte aan zelfbevestiging. Die school in de woorden van een van Richards slachtoffers, zijn nicht: 'Een hele opluchting dat er echt wat gedaan is, in plaats van de loze woorden van justitie als: We zijn ermee bezig.'


Misdaadverslaggevers hebben het kind ontdekt. Terwijl Alberto Stegeman zondag voor SBS 6 kinderpornohandelaar Erik L. erin luisde, reist Peter R. de Vries - zonder misdaadprogramma vaker op tv dan ooit - in Peter R de Vries over de grens (AVRO/TROS) naar landen waar kinderslavernij en -misbruik dagelijkse praktijk is. Het is de onthullendste en schokkendste in zijn soort (in samenwerking met de stichting Kidsrights). Des te gekker dat de serie vrij ongemerkt lijkt te passeren.


Je moet er de Peter R-saus (wéér die voice-over; de zelffelicitatie en overbodige uitleg) van afscheppen, maar dan resteert een verbijsterend beeld. Vorige week ging Peter in Nepal een meisje kopen. Haar moeder wilde de 8-jarige Susmita voor 50 euro meegeven. Het emotioneerde Peter. In de camera met betraand gelaat. 'U moet weten: dit is niet voorgekookt, dit is niet geproduceerd. Dit is gegaan zoals u het heeft gezien.' En: 'Ik voel me als de documentairemaker die voor het oog van de camera een Bambi-hertje door een leeuw laat verscheuren omdat dit nu eenmaal de werkelijkheid is.'


Het oogde vreselijk echt, helaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden