NieuwsLerarentekort

Kinderen worden nu al naar huis gestuurd – en dan moet de griepgolf nog komen

Eén op de zes scholen heeft de eerste weken van dit schooljaar al leerlingen naar huis moeten sturen: door het lerarentekort was er niemand om voor de klas te staan. In het speciaal onderwijs gebeurde dat zelfs bij bijna één op de drie scholen.

Willem-Alexander bij Openbare Basisschool Aldoende. Tijdens het werkbezoek sprak de koning met docenten over de aanpak van het lerarentekort op basisscholen en hogescholen.Beeld ANP

Dat blijkt uit een enquête die de Algemene Onderwijsbond in september heeft gehouden onder haar leden. Volgens de bond houden leraren een hart vast wat deze cijfers betekenen voor de griepgolf die nog moet komen. Zij vrezen dat nog veel meer scholen klaslokalen zullen moeten sluiten.

Een andere veelvoorkomende maatregel om lerarenuitval op te vangen, is dat onbevoegde docenten voor de klas komen te staan. Zo verzorgt op de helft van de scholen in het speciaal basisonderwijs een klassenassistent weleens alleen de lessen, in het speciaal voortgezet onderwijs gebeurt dat op 42 procent van de scholen. Op ongeveer één op de vijf scholen moeten stagiairs zonder begeleiding lessen verzorgen.

Het lerarentekort is voor het onderwijs de komende jaren een schier onoplosbaar probleem. De verwachting is dat de tekorten alleen maar zullen toenemen, waardoor de werkdruk op de overgebleven docenten alleen maar toeneemt. Dat leidt weer tot meer uitval en mensen die hun heil elders gaan zoeken. Om het kabinet tot meer actie te bewegen, is er komende woensdag een landelijke actiedag gepland. Bijna drieduizend scholen hebben aangegeven mee te staken. 

Vacatures

Uit de enquête blijkt dat al bij het begin van het schooljaar veel scholen worstelen met het vinden van genoeg mensen. De problemen zijn het grootst in het speciaal onderwijs. Daar heeft ruim de helft van de scholen geen vervangers voorhanden, 47 procent van de scholen in het speciaal voortgezet onderwijs heeft één of meerdere openstaande vacatures. In het speciaal basisonderwijs is dat bij 41 procent van de scholen het geval.

Maar ook een kwart van de reguliere middelbare scholen heeft niet-vergeven banen, net zoals één op de vijf gewone basisscholen.

Daarom zoeken veel scholen een oplossing in de inhuur van tijdelijke krachten, vaak met pijn in het hart. Uit onderzoek van de Volkskrant bleek in september dat de helft van de basisschooldirecteuren en directeuren in het speciaal onderwijs vindt dat commerciële bemiddeling op scholen wettelijk verboden moet worden. Het inhuren van leerkrachten via uitzendbureaus of detacheerders is volgens hen verspilling van publiek geld.

Oplossing lerarentekort is een kwestie van heel lange adem

Schooldirecteuren kritisch op inhuren docenten via uitzendbureaus: ‘Vervanger kost 20 duizend euro meer’

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma zei in de Volkskrant dat in het mbo onbevoegden voor de klas moeten kunnen staan.

Maar dat is een richting waar een meerderheid van de Tweede Kamer huiverig voor is. Minister Slob zei eerder in de Volkskrant: ‘We gaan echt niet zomaar iedereen voor de klas zetten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden