Kinderen willen geen coaches

De ingezonden brieven van vrijdag 25 september.

Klassikaal onderwijs aan groep 7 van een basisschool. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Klassikaal onderwijs aan groep 7 van een basisschool.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag Kinderen willen geen coaches

Maurice de Hond (O&D, 23 september) wil de kinderen op de basisschool voorbereiden op het leven na 2025. Een holle frase, want niemand kent de toekomst, Maurice de Hond ook niet. Een jaar geleden had bijvoorbeeld niemand de huidige en komende volksverhuizing voorspeld. Kinderen worden op de basisschool namelijk niet voorbereid op de toekomst, maar begeleid naar zelfstandigheid.

Die begeleiding wordt verzorgd door leerkrachten waarvoor de kinderen hun best willen doen. Geen coaches die tussen de kinderen met digitale machines doorlopen en 'individueel begeleiden'. Er is in de huidige maatschappij al voldoende individualisering te vinden. De sterke kant van klassikaal onderwijs is namelijk de groepsdynamiek.

Kinderen leren van andere kinderen, doordat de verschillende niveaus door elkaar zitten. In de maatschappij wordt ook van hen verwacht dat ze met mensen van andere niveaus goed om kunnen gaan.

Kinderen hoeven al helemaal niet voorbereid te worden op de digitale wereld, want die is er al. Geheel en al ontwikkeld door de vorige generatie die geen enkele vorm van digitaal onderwijs heeft genoten.

Ben Hamerling, Beuningen

It's his job

Max Pam rekent het in zijn column over media-advocaten de advocaat De Leon aan dat hij wapenhandelaars en mensen die onder invloed rijden heeft verdedigd (O&D, 23 september)(+). Dat is het werk van een advocaat, die verdedigt niet de daad, maar de dader. Misschien moet Max Pam wat vaker in de rechtszaal komen kijken, en niet te veel luisteren naar die populaire strafpleiters.

Wessel de Weijer, student rechten, Groningen

Applaus?

Bram Moszkowicz zei tijdens een bijeenkomst van de JOVD, dat er onder de vluchtelingen misschien wel mensen zitten die ons willen onthoofden (Ten eerste 24 september)(+). Dat deed zijn gehoor applaudisseren. Maar wat hij zei, is volgens de AIVD - zo blijkt uit datzelfde stuk - helemaal niet gefundeerd. En trouwens, ik ben hier in Griekenland dagelijks uren bezig met de opvang van vluchtelingen en dan denk ik: misschien zitten er wel mensen tussen die onze hulpbehoevende ouders willen verzorgen. Zijn vader, of Moszkowicz zelf als hij ouder is. Of ons, als wij er aan toe zijn. Je weet maar nooit. Krijg ik nu ook applaus van de studenten?

Sity de Boer, Platanos, Griekenland

Tussen Oss en Limburg

Een fragment uit het artikel 'Meyer oogst applaus SP'ers met oneliners, Gesthuizen leest voor' (Ten eerste, 23 september 2015)(+) luidt 'En dan vindt de discussiebijeenkomst tussen de twee voorzitterskandidaten ook nog plaats in Den Bosch. Geen willekeurige plek op de landkaart. Precies gelegen tussen Oss en Limburg.'

Op mijn landkaarten is de plaats Den Bosch niet te vinden, maar bedoeld zal worden 's-Hertogenbosch, de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. 's-Hertogenbosch ligt ten westen van Oss en Limburg ten oosten ervan. Het is mij een raadsel hoe de stad dan precies tussen Oss en Limburg kan liggen.

Frank Rijckaert, Doetinchem

undefined

VW-baas

De chef van VW, Martin Winterkorn, moet geweten hebben van de fraude met de software in de dieselauto's. Zelf heb ik deze man meegemaakt in 2008, toen hij de ontwikkeling leidde bij VW, met de introductie van een onderdeel dat toegeleverd werd vanuit Nederland voor de Passat CC .

Hij was zeer gedetailleerd op de hoogte van alle ins en outs van dit ontwerp. Hij leidde zelf de besprekingen met de toeleveranciers en besprak tot in het kleinste detail de wijzigingen die doorgevoerd moesten worden om het product optimaal te maken.

Dit waren allemaal zaken met een veel kleinere impact dan de fraude met de software in de diesels.

J. Weijs, Horst

Harteloos

Saskia Kuntze schrijft in de brief van de dag (O&D, 24 september) dat de Nederlandse regering schijnheilig, harteloos en kortzichtig is, omdat Nederland vooralsnog niet wil ingaan op een verzoek van de VS om twee (bewezen onschuldige) gevangenen uit Guantánamo Bay op te nemen.

Dit zou de wens van Nederland om een niet-permanente zetel in de VN Veiligheidsraad te bemachtigen, kunnen dwarsbomen. Er is boosheid op hoog diplomatiek niveau, schreef de Volkskrant eerder. De VS willen deze mensen absoluut niet zelf opnemen, maar verlangen van andere landen dat zij dat wel doen, op straffe van een diplomatieke rel. Wat een gotspe! Onschuldige mensen jarenlang zonder enige vorm van proces opsluiten onder barbaarse omstandigheden, gemarteld en vernederd.

Dit, Saskia, vind ík pas harteloos.

Maarten Mulder, De Koog, Texel

Slappe Europeanen

De Amerikanen zijn altijd een stuk doortastender en slagvaardiger als het gaat om het beschermen van de consument en het aanpakken van commerciële instellingen. Zo ook in het ontmaskeren van wat veel Europeanen al vermoedden: de auto-industrie goochelt met cijfers ten koste van de gezondheid en de portemonnee van de consument.

Niet de Europese, maar juist de Amerikaanse burgers zouden massaal moeten demonstreren tegen TTIP, een gevaarlijk handelsverdrag met die slappe Europeanen!

Daniel Kok, Den Haag

Volkswagen

Men doet alsof Volkswagengate Duitsland, Europa zelfs, noodlottig kan worden. Wat een onzin. Wie er meer van maakt dan iets interns bij Volkswagen mankeert het aan gezond verstand en mystificeert Duitsland. Duitsers zijn ook maar mensen!

Stephan Vollenberg, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden