'Kinderen weghalen uit sekte'

Vijftien kinderen in een sekte in Ter Apel moeten daar onmiddellijk weg, zegt de Stichting Minderjarigen Noord-Nederland (SMN). Volgens woordvoerder Jan Faasse van de stichting worden de kinderen mishandeld en seksueel misbruikt....

Faasse baseert zich op getuigenverklaringen van voormalige leden van de sekte. Twee van hen proberen nu hun kinderen uit de sekte te krijgen. Volgens de woordvoerder moet het Bureau Jeugdzorg Groningen de kinderen er weg halen.

Het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling (AMK) deed eerder onderzoek naar de situatie in de gemeenschap, maar zag geen aanleiding tot ingrijpen, vertelt directeur Agnes Wolbert van Jeugdzorg Groningen, waar sinds 1 januari het AMK onder valt. Zij benadrukt dat de inspectie voor de jeugdzorg het onderzoek van het AMK onder de loep nam en concludeerde dat dit 'adequaat en op controleerbare wijze' te werk was geg aan.

Makkelijk, vindt Jan Faasse, want het AMK hoort nu bij het Bureau Jeugdzorg, dus dat heeft onderzoek naar zichzelf verricht. 'En als je aankondigt dat je langskomt, dan zorgt de vrouw die de leiding heeft er wel voor dat er niets aan de hand is.'

Volgens Wolbert gaat een dergelijk onderzoek wel degelijk dieper dan alleen even kijken. 'Er worden leerkrachten bij betrokken, huisartsen en mensen uit de omgeving. Een paar maanden later wordt de zaak standaard nog eens geëvalueerd. Ook toen was er geen aanleiding tot verdere stappen.'

De politie Groningen bevestigt dat er een jaar geleden aangifte is gedaan van kindermishandeling in de sekte. Volgens een woordvoerster wees onderzoek toen uit dat er geen sprake was van strafbare feiten.

De kinderen wonen in een geloofsgemeenschap onder leiding van een vrouw die zich 'Fee' noemt. Zij heeft eerder in een documentaire toegegeven de kinderen na drie tot zes waarschuwingen een corrigerende tik te geven. Die tik geeft ze op een bepaalde plek op het hoofd, omdat daar volgens haar de ziel zit die gezuiverd moet worden.

Geruchten dat ze alcoholist zou zijn, ontkent Fee. Ze drinkt wel de hele dag door, maar zegt dat te moeten vanwege haar gezondheid. Fee zegt de opdracht te hebben gekregen haar leden 'schoon te maken'. Ook zou ze over goddelijke krachten beschikken.

Volgens Faasse hebben verschillende ex-sekteleden verklaard dat de kinderen in de gemeenschap worden mishandeld. Hij pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken in de sekte, die ook een afdeling in Duitsland heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden