'Kinderen wachten te lang op psychische hulp'

UTRECHT (ANP) - Kinderen moeten te lang op psychische hulp wachten. De bureaus jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor de jeugd niet goed samenwerken.

In geen van de vijftien regio's die de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg hebben onderzocht komt de hulp van de grond zoals dat volgens de Wet op de jeugdzorg zou moeten.

Dat blijkt uit een onderzoek dat beide inspecties dinsdag presenteren op een symposium in Utrecht. Volgens de wet moet elk kind dat psychische hulp nodig heeft via bureau jeugdzorg worden doorverwezen naar de jeugd-ggz. Het bureau jeugdzorg moet dan formeel vaststellen dat het kind psychische hulp nodig heeft. Maar daarna volgt veelal nog een intake gesprek bij de psycholoog van de jeugd-ggz om vast te stellen welke psychische hulp. Dit leidt vaak tot veel langere wachttijden dan nodig.

Rechtstreeks via huisarts

In veel regio's, zoals in Gelderland, komen kinderen nog rechtstreeks via de huisarts binnen. Dat gaat sneller, maar volgens de wet mag dat alleen bij uitzondering zoals in crisisgevallen. In Overijssel klaagt de jeugd-ggz dat het bureau jeugdzorg te globaal te werk gaat bij het vaststellen welke hulp een kind nodig heeft. Het bureau jeugdzorg heeft echter niet de kennis om preciezer te werk te gaan.

Ook de uitwisseling van gegevens tussen de beide instellingen laat nogal eens te wensen over. Volgens de wet moeten de psychologen en psychiaters altijd aan de bureaus jeugdzorg ter verantwoording doorgeven dat ze een kind in behandeling hebben. Veel jeugdpsychologen weigeren dat nog. Zij twijfelen aan het nut van die informatie-uitwisseling en vrezen ook voor de privacy van hun klantjes.

Oplossing

Voor GGZ Nederland kwamen de resultaten van het onderzoek niet als een verrassing, zegt plaatsvervangend directeur Goof van Gemert. ,,De Bureaus Jeugdzorg en de jeugd-ggz zijn op de werkvloer naar elkaar toegegroeid, maar nu moeten we voorkomen dat het traject van hulp voor de kinderen te lang duurt.''

Beide partijen hebben al met elkaar om de tafel gezeten om een oplossing te vinden. Ze hebben een protocol ontwikkeld waarin staat omschreven hoe de samenwerking tussen beide instanties is geregeld, zodat er geen dubbel werk wordt gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden