Kinderen van gezin uit Kampen onder toezicht

Van onze verslaggeefster

De rechtbank in Zwolle heeft zeven kinderen en een nog ongeboren achtste kind van het gezin uit Kampen dat in augustus vorig jaar bij een brand vier zoons verloor onder toezicht van Bureau Jeugdzorg laten stellen. De drie rechters van de meervoudige familiekamer maken zich grote zorgen over het lichamelijke en geestelijke welbevinden van de kinderen.

Volgens de rechters worden zij bedreigd in hun ontwikkeling door de wijze van opvoeden en het gesloten gezinssysteem dat de ouders vanwege hun strenge geloof hanteren. De kinderen mogen niet met andere kinderen omgaan en pas op na hun 23-ste verkering hebben. Bovendien heeft de vader twee kinderen met een riem geslagen en een peuter opgesloten in de kruipruimte van het huis.

In één klap verloor het gezin vorig jaar augustus vier kinderen. De broertjes van 1,4,6 en 8 werden in hun slaap overvallen en overleden door koolmonoxide. Heel Kampen leefde met de dakloos geworden familie van de binnenschipper mee. De stichting Nechama l’Ami (troost voor mijn volk in het Hebreeuws) haalde 90 duizend euro voor hen op. De oorzaak van de brand is nooit achterhaald.

Voor de brand telde het gezin vijftien kinderen. Door de dood van de vier bleven er nog elf over, zeven minderjarigen en vier meerderjarigen. Zeven hebben zich vrijwillig door de rechter-commissaris laten horen.

Zes kinderen blijven onder begeleiding van een gezinsvoogd thuis wonen. Eén jongen, die vlak na de brand al was weggelopen naar een pleeggezin waar zijn meerderjarige broer al woont, wordt door de rechters definitief uit huis geplaatst. Zijn toezicht geldt tot februari als hij 18 wordt.

De ouders menen dat hun kinderen de brand van vorig jaar augustus goed hebben verwerkt. Maar de rechters betwijfelen dat op grond van de informatie die zij kregen. Het is onduidelijk of de kinderen genoeg ruimte krijgen om thuis uiting te geven aan hun verdriet, meldden de scholen.

Medische hulp wordt in het gezin geweigerd. Een kind kampt vanaf haar geboorte met een darmprobleem, een had een diepe wond en een derde een hersenschudding zonder dat een arts werd geraadpleegd.

Arts en gynaecoloog hebben de rechters schriftelijk laten weten dat de gezondheid van het ongeboren kind bedreigd wordt doordat de moeder een ernstig verhoogde bloeddruk heeft. Zijzelf vindt dat zij haar gezondheid goed in de gaten kan houden met een bloeddrukmeter.

De ouders hopen dat de twee jongens die nu in het pleeggezin wonen weer thuis komen. Maar dan moeten ze wel hun verkering beëindigen, zich van harte voegen naar de huisregels en oprecht spijt betuigen.

Volgens de ouders zit de weggelopen jongen ‘klem’ vanwege leugens, wat volgens hen het werk van Satan kan zijn. ‘Duiveluitdrijving zou een optie kunnen zijn om hem te genezen, maar die gave bezitten wijzelf niet’, zeiden zij tijdens de gesloten zitting op 26 april.

Speciaal voor deze zaak boog een familieraad van drie rechters zich over de situatie in het strenggelovige gezin. De kamer was samengesteld uit rechters van verschillende gezindten om een genuanceerd oordeel te vellen.

Zij schaarden zich achter het standpunt van de Raad van de Kinderbescherming die in een rapport stelt dat de minderjarige kinderen onvoldoende gelegenheid om zich sociaal en emotioneel te ontwikkelen. Ze zijn bijvoorbeeld niet vrij om met leeftijdgenootjes om te gaan en een sociaal leven op te bouwen. Bovendien krijgen ze niet de ruimte om hun mening te vormen en te kunnen kiezen voor het geloof. Daardoor worden de kinderen beknot bij de ontwikkeling van een eigen identiteit.

Aalt Fikse, korpsofficier van het Leger des Heils in Kampen die het gezin al een jaar bijstaat, herkent zich niet in de zienswijze van de Kinderbescherming. Volgens hem is het helemaal geen gesloten gezin. ‘Ze laten zwervers mee-eten in hun huis en doen werk bij asielzoekers’, aldus Fikse in Stentor. ‘Bovendien wonen ze elke zondag diensten bij.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden