'Kinderen vaker bijziend door tablet'

Steeds meer kinderen hebben een bril nodig om van veraf goed te kunnen zien. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Erasmus MC in RTL Nieuws na onderzoek onder vijfduizend Rotterdamse kinderen van zes jaar. De reden voor de toenemende bijziendheid is dat kids steeds vaker naar een computer, smartphone of tablet zitten te kijken en steeds minder vaak buitenspelen.

Redactie
Kinderen krijgen steeds vaker les op een tablet. Beeld anp
Kinderen krijgen steeds vaker les op een tablet.Beeld anp

Van de onderzochte kinderen is 2,5 procent momenteel bijziend en heeft dus een bril nodig om scherp van veraf te kunnen zien. Volgens onderzoeker Roelof Polling gaat het aantal bijzienden sterk toenemen en heeft zeker de helft van alle huidige zesjarigen rond het twintigste levensjaar een ernstige oogafwijking.

Polling roept ouders op om snel in te grijpen. Als ogen op jonge leeftijd verpest zijn, is het volgens hem lastig om daar op latere leeftijd nog iets aan te doen. Laseren is volgens Polling niet altijd een optie en ook niet altijd afdoende. Om verdere schade te voorkomen zouden kinderen niet langer dan een half uur aaneengesloten achter een beeldscherm moeten zitten. Ook moeten ze zeker 30 centimeter van het scherm verwijderd zijn.

Kunstlicht

Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen die een hoge opleiding hebben genoten en veel jaren in de schoolbanken hebben doorgebracht inderdaad een grotere kans hebben om last te krijgen van bijziendheid. Overmatig gebruik van de ogen op korte afstand door het lezen van boeken en het werken met computers is daar debet aan.

Sommige wetenschappers leggen ook een verband met blootstelling aan dag- dan wel kunstlicht. Onderzoek in Denemarken en Azië heeft aangetoond dat er minder kans is op bijziendheid als mensen vaker buiten komen en dus vaker het daglicht zien.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden