Kinderen tot 12 jaar harder aangepakt

Het kabinet wil kinderen beneden twaalf jaar die zich misdragen, harder aanpakken. Er komt een wettelijke regeling die het mogelijk maakt minderjarigen thuis te brengen als ze op straat rondhangen en overlast veroorzaken....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Met het nieuwe beleid wil minister Hirsch Ballin van Justitie een einde maken aan de ‘vrijblijvende aanpak’ van kinderen onder twaalf. De politie kan hen weinig maken omdat zij niet onder het jeugdstrafrecht vallen. Dat is zo afgesproken omdat kinderen voor die leeftijd niet in staat zouden zijn de consequenties van hun gedrag geheel te overzien.

De minister heeft op advies van ‘unanieme deskundigen’ besloten de leeftijdsgrens voor strafrechtelijke aansprakelijkheid te handhaven.

Hij wil er wel voor zorgen dat de overheid ‘dwingender kan optreden’. Dat zou nodig zijn omdat kleine kinderen geregeld overlast veroorzaken. Het gaat vooral om jongens in grote steden die rondhangen met oudere broers of buurtgenoten en zich bezighouden met ‘hun eerste vingeroefeningen in de criminaliteit’, aldus Hirsch Ballin.

De jonge leeftijd heeft volgens hem een belangrijk voordeel: het maakt de kans groter dat kinderen op het rechte pad gebracht kunnen worden. ‘Hoe sneller je ingrijpt, hoe groter de kans dat je ze kan bijsturen.’ Om dat te bereiken worden ook medewerkers van Bureaus Jeugdzorg ingezet.

Wanneer een kind zich voor de eerste keer misdraagt, brengt de politie hem thuis. Agenten of jeugdbeschermers spreken daar met zijn ouders en geven advies hoe ze kunnen voorkomen dat hun kind zich opnieuw misdraagt. Als hulpverlening nodig wordt geacht en ouders dit weigeren, lopen ze het risico dat hun kind uit het gezin wordt weggehaald.

Uithuisplaatsing zal ook worden aangevraagd als minderjarigen zich vaker misdragen of wanneer ze ernstige overlast veroorzaken.

Het kabinet onderzoekt nog of het mogelijk is boetes te geven aan ouders die weigeren mee te werken aan hulpverlening, of hun kinderbijslag in te trekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden