Kinderen rond kerncentrales krijgen jodiumtablet voor bij een mogelijk ongeval

Wie minder dan 100 kilometer van een kerncentrale woont en onder de achttien is, krijgt in september jodiumtabletten in de brievenbus. Die pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval in zo'n centrale kan vrijkomen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt. Vorig jaar besloot België al alle burgers een jodiumpil te geven.

De kerncentrale bij Borssele.Beeld ANP

Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten van de arts of verloskundige krijgen.

Ongeveer 1,4 miljoen huishoudens ontvangen de jodiumpillen. Nederland telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf: die in Borssele. Maar omdat de Duitse centrale in Emsland en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Zuidwest- en Oost-Nederland gevaar als daar iets misgaat. Het gaat om onder meer Den Haag, Eindhoven, Groningen en Apeldoorn.

Het ministerie neemt de maatregelen om in de pas te lopen met de buurlanden. Om de veiligheid van de centrales in Doel en Tihange zijn nog weleens zorgen. Wie minder dan 20 kilometer van een kerncentrale woont, komt tot zijn veertigste in aanmerking voor de jodiumpillen. Van deze groep heeft het leeuwendeel al tabletten gekregen.

De ontvangers hoeven de pillen niet bij voorbaat al te slikken. Ze komen van pas als blootstelling aan radioactief jodium dreigt. Het lichaam slaat het jodium uit de jodiumtabletten op in de schildklier. Daardoor is er geen plaats meer voor eventueel opgenomen radioactief jodium, dat het lichaam daarom meteen weer loost. Als het schadelijke jodium wél zou worden opgeslagen, dreigt onder andere schildklierkanker.

Jodiumpil

Pal onder de koeltorens van de kerncentrale bij Doel wonen Jerôme en Jeanne; de jodiumpillen die ze van overheidswege kregen, liggen ergens binnen. Lees hier de verslaggeverscolumn van Toine Heijmans (+).

Opspraak

Vorig jaar april besloot het ministerie van Volksgezondheid in Brussel dat uiterlijk dit jaar alle Belgen de pillen in huis moeten hebben. Volgens de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan aan het ministerie, is België onvoldoende voorbereid op een kernramp.

Alleen wie in België binnen 20 kilometer van een kerncentrale woont, kon toen een gratis jodiumpil kan ophalen. Die straal werd door het ministerie uitgebreid tot 100 kilometer, wat in de praktijk neerkomt op heel het land.

De Belgische kerncentrales komen geregeld in opspraak vanwege incidenten en defecten. Zo moesten de afgelopen jaren tientallen noodstops worden uitgevoerd, het ongepland stilleggen van de reactoren. Daarnaast werd er sabotage gepleegd en werden er scheurtjes ontdekt in reactorvaten. Enkele Belgische kerncentrales staan dicht tegen de grens met Nederland aan.

Zo is de kerncentrale bij Doel te zien vanuit de grensstreek West-Brabant en een groot deel van Zuid-Limburg ligt binnen een straal van honderd kilometer van Luik, waar de kerncentrale Tihange staat. Ze zijn ongeveer even oud als de enige Nederlandse kerncentrale, die in Borssele staat.

Zorgen om veiligheid

Bewoners en bestuurders in grensregio's van Limburg, Brabant en Zeeland maken zich steeds meer zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Lees hier de reportage van Peter de Graaff (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden