Kinderen mogen geen sluitpost worden

HET is een prachtidee waar de Commissie Dagarrangementen vorige week mee kwam: een aaneengesloten keten van opvang voor kinderen, van zeven uur 's morgens tot zeven uur 's avonds....

Hoe oprecht prettig dit droombeeld is, de lucht er omheen bevalt minder. Het is de lucht van kinderen die hinderen zijn, die je bij voorkeur opbergt in een vrolijke Lundiakast-op-maat. Ouders blij, kinderen blij, baas blij.

Dit oogverblindende win-win-win-model wordt onderbouwd met de rekensom van de commissie, dat al die opvang uiteindelijk 800 miljoen euro oplevert. Geld dat we gaan verdienen door minder ziekteverzuim, hogere productiviteit en meer salarissen. De boodschap is helder: de economie is de crux van ons bestaan.

Afgelopen week betoogde onderzoeker T. Korver (de Volkskrant, 26 januari) dat de economisering van de tijd het gezinsleven bedreigt. Hij gaf er het beeld bij van de verwilderde ouder die om kwart over drie paniekerig zijn kind op het schoolplein zoekt, terwijl zijn hoofd nog op het werk is. Meer opvang, geeft ouders meer ruimte. Gezinsleven gedijt in rust.

Maar in de oplossingen schuilt net de angel. Veel werk is nooit klaar. Wie om zeven uur zijn kind ophaalt, weet hoeveel tijd rest voor ontspanning, eten en in bed leggen. Heel weinig. Wat is nou beter: je rot te haasten om op tijd bij school te staan, of je kind met een rotgang in bed leggen?

Kinderopvang kan de frictie tussen werk en privé versoepelen, niet opheffen. Je kunt hem een paar uur verleggen, maar er blijft genoeg frictie over. Dan komt de 24-uurs opvang in het vizier. De vraag is of wat nu met de beste bedoelingen wordt opgezet, niet uitmondt in iets wat we niet wilden: leven in dienst van het werk.

Alleenstaande verpleegsters, trambestuursters en stadswachten zouden domweg niet voor negen uur ingeroosterd moeten worden. Een kind heeft recht op een rustig ontbijt thuis. Voor een ziek kind moet een ouder thuis mogen blijven, die gaan we niet in een flexibel opvangbedje stoppen. Dat nooit, had een kindvriendelijke commissie ook kunnen bepleiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden