Kinderen kunnen voortaan - zonder medisch dossier - slecht rijgedrag van ouders melden

Bezorgde kinderen kunnen ook zonder medisch dossier slecht rijgedrag van een ouder melden bij het CBR. De rijvaardigheidsinstantie kan vervolgens besluiten de ouder te herkeuren en autorijden tot deze keuring te verbieden.

Oude man achter het stuur in de auto. Beeld anp

Een richtlijn hierover hield onlangs stand in een rechtszaak die een 80-plusser uit het Limburgse Beek had aangespannen nadat het CBR op gezag van zijn familie een herkeuring had bevolen.

Familieleden of andere betrokkenen geven jaarlijks zo'n honderd oudere automobilisten als brokkenpiloot aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat neemt sinds 2010 ook aanvragen in behandeling als medische gegevens ontbreken. De rechter heeft deze praktijk vorige maand voor het eerst goedgekeurd.

Geen gebreken

'We geven de voorkeur aan een brief die wordt ondersteund door de bevindingen van een arts of een maatschappelijke instantie, maar als die niet wil meewerken en de brief is geloofwaardig, beginnen we een onderzoek', zegt een woordvoerder van het CBR. De richtlijn kent geen leeftijdsgrens.

De man uit Beek had in 2015 nog zijn rijbewijs verlengd. Op zijn eigen verklaring vinkte hij geen klachten aan, en ook een arts zag geen gebreken die het autorijden verhinderden. Op grond hiervan verlengde het CBR zijn rijbewijs.

De familieleden van de man vinden dat het CBR zijn aanvraag te lichtzinnig heeft goedgekeurd. In 2012 viel hij flauw, met ernstige veranderingen in zijn spraak en gedrag als gevolg. Ook zou hij eind 2014 van zijn fiets zijn gevallen. Uit een daaropvolgende CT-scan bleek dat hij hersenletsel had opgelopen, zo schreven de familieleden in een brief aan het CBR.

Afzender niet objectief

Het CBR besloot tot een herkeuring: een nader onderzoek door een medisch specialist en eventueel een rijtest. De man, die net een Volkswagen Golf had aangeschaft, spande daarop een rechtszaak aan. Volgens hem kan het CBR zo'n besluit niet nemen op basis van één brief die niet door medische dossiers wordt ondersteund. Bovendien hebben de familieleden andere belangen, betoogde zijn advocaat. Er zou sprake zijn van een familievete.

Volgens de rechtbank is één brief voldoende, en hoeft de afzender niet objectief te zijn. 'De inhoud van de brief is voorts consistent en helder en schetst een beeld dat zeer wel passend zou kunnen zijn bij een oudere bestuurder.'

Iedere 75-plusser moet een verklaring invullen om zijn rijbewijs te verlengen. Een arts - meestal de huisarts - vult een ander deel in. Als automobilist noch arts kwalen vermeldt die het autorijden bemoeilijken, verlengt het CBR het rijbewijs.

Wel of niet verlengd

Deze standaardprocedure moet grondiger, stelt Koos Spee, voormalig verkeersofficier van justitie. 'De arts heeft tien minuten, kijkt even naar de bloeddruk, de ogen en de oren, en je staat weer buiten. Een lichte vorm van dementie signaleert een arts echt niet binnen tien minuten.'

Als er wel twijfel rijst over de rijvaardigheid naar aanleiding van de verklaring van de aanvrager en zijn arts, verwijst het CBR de aanvrager voor nader onderzoek door naar een medisch specialist. Op basis daarvan besluit het CBR of er nog een rijtest met een deskundige vereist is. Daarna wordt het rijbewijs wel, niet of beperkt verlengd. Beperkt kan inhouden dat de verlenging voor kortere duur geldt (3 of 1 jaar in plaats van 5), of dat de houder alleen nog in een automaat mag rijden.


Senioren krijgen opfriscursus autorijden

'Mijn benen zijn niet meer zo vlug, mijn auto is dat wel' (+)
Elk jaar geeft Veilig Verkeer Nederland tweehonderd opfriscursussen autorijden voor ouderen. Want de hedendaagse automobilist blijft ook rijden als de benenwagen niet meer zo snel is.

Opfriscursus autorijden voor ouderen van Veilig Verkeer Nederland. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden