Kinderen komen met praktische oplossingen op Kinderklimaattop

Parallel aan de 'echte' Nationale Klimaattop werd woensdag de Kinderklimaattop gehouden. Geen meeslepende akkoorden, maar praktische oplossingen: 'Volwassenen doen altijd zo moeilijk'.

Kinderen leggen hun klimaatoplossingen uit op de Kinderklimaattop.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

'Waarom er iets aan het klimaat moet worden gedaan? Omdat ik graag lang wil leven.' Ook al is Jilvo nog maar 9 jaar oud, hij begrijpt dondersgoed wat er op het spel staat voor zijn generatie. Zelfs als de aarde maar 2 graden warmer wordt, heeft dat grote gevolgen voor zijn toekomst, weet de leerling van de Montessorischool in Leidschenveen.

Zijn twee koppen grotere klasgenoot Halbe (11) valt hem bij. 'Als het zo doorgaat, smelt straks de Noordpool. Dan verdrinken de ijsberen, want die kunnen niet zo lang zwemmen - en Nederland komt onder water te staan.'

Startsein

Jilvo en Halbe deden woensdag in de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam mee aan de Kinderklimaattop. Die werd gehouden parallel aan de 'echte' Nationale Klimaattop. Tijdens die laatste kwamen Nederlandse politici, klimaatactivisten en bedrijfsleven bijeen om maatregelen tegen het broeikaseffect te verzinnen. Ook tekenden ze akkoorden die als startsein gelden voor het nieuwe klimaatbeleid.

De nationale top was bedoeld als vervolg op de Europese klimaattop die in december 2015 in Parijs werd gehouden. Daar spraken de EU-landen af de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken. Daarvoor moet de C02-uitstoot in de Europese Unie in 2050 met 80 tot 95 procent zijn gedaald. Op de bijeenkomst in Rotterdam dachten de deelnemers na hoe dat te bewerkstelligen in Nederland. Of zoals premier Rutte, die de top opende, de missie in één zinsnede verwoordde: 'Breng Parijs naar huis'.

Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Al voor de top openbaarden enkele betrokkenen ambitieuze klimaatplannen. Zo lieten Shell, Heineken, Siemens en nog 37 andere bedrijven weten graag een minister of staatssecretaris van Klimaat te zien in Den Haag. Ook mikken zij op een nationale investeringsbank die met miljarden van de overheid en het bedrijfsleven de ontwikkeling van grote energieprojecten op land en zee mogelijk moet maken.

In de voormalige tabakshal kwamen daar nog enkele grote beloftes bij. Zo gaat de NS werknemers van vijftien grote bedrijven stimuleren om vaker de auto te laten staan en is het de bedoeling dat steeds minder woningen worden verwarmd met aardgas.

Niet iedereen is overtuigd van de daadkracht van de deelnemende bedrijven. Zo heeft Shell volgens Milieudefensie boter op zijn hoofd door in Nederland beterschap te beloven, maar buiten de landsgrenzen op de oude, milieuvervuilende manier door te gaan. Deelname aan de top zou daarbij vooral bedoeld zijn om het gebutste imago van het olieconcern wat op te poetsen.

Zulke cynische geluiden waren op de Kinderklimaattop, die in de belendende theehallen werd gehouden, niet te beluisteren. Evenmin werden daar meeslepende akkoorden gesloten. De leerlingen van verschillende basisscholen kwamen vooral met praktische oplossingen op de proppen. Zo verzon Sterre (11) met twee vriendinnen een papierbak die draait op zonne-energie en die zich automatisch opent als je er langsloopt. De bak ziet eruit als een koe en maakt een loeiend geluid als hij opengaat. 'Zo maak je het scheiden van afval ook leuk voor kinderen', licht ze trots toe.

Helaas werd haar idee niet als beste van het groepje gekozen. De leerlingen gaven bij het stemmen de voorkeur aan het afvalsysteem van een andere school - een beslissing waar Sterre het overigens niet helemaal mee eens is. Uiteindelijk wordt een compromis gevonden: de afvalbakken van de winnaars krijgen alsnog het uiterlijk van een koe. Het is de klassieke polderoplossing; de volwassenen in de tabakshal zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen, vindt Sterre. 'Die doen altijd zo moeilijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden