Kinderen kiezen foto met vredige boodschap

Negen kinderen uit vier werelddelen hebben deze week in gebroken Engels en gebarentaal vergaderd over wat zij de beste nieuwsfoto van 1998 vinden, de kinderprijs van World Press Photo....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De keus voor dit positieve moment te midden van etnische zuiveringen en oorlogshandelingen voldoet aan de 'beginselverklaring' waarmee World Press Photo (WPP) in 1984 met de kinderjury begon. Dat was op verzoek van leerlingen van een Haarlemse school, 'omdat we willen dat een positief beeld World Press Photo van het jaar wordt en niet een foto die moord of dood toont'.

Sinds 1987 wordt de kinderprijs gekozen door een internationale jury. Uit alle delen van de wereld laat de organisatie (WPP, Unicef, stichting DOEN) kinderen van 11 en 12 jaar oud naar Amsterdam vliegen. Meestal kozen ze sindsdien voor foto's die liefde of warmte uitstralen, vaak ook foto's met dieren. Vorig jaar was een uitzondering. Toen schrok op de persconferentie menigeen van de keuze: de verslaafde hoer Gloria die haar arm afknelt om een shot te zetten, een foto vol drama van de New-Yorkse Susanne Watts.

De kinderen kregen ook dit jaar schokkende beelden onder ogen. Beklemmend zijn de reportages van James Nachtwey over lynchpartijen in Jakarta en van Shafiqul Alam Kiron over de vreselijk vervormde gezichten van vrouwen in Bangladesj die door mannen met zuur zijn overgoten. De hardste beelden waren door de organisatie uit de series gehaald. De jury liet de series links liggen.

De juryleden (uit Peru, Hongarije, Zimbabwe, Frankrijk, Finland, Bangladesh, Nederland en Denemarken) lijken meer geïnteresseerd in de inhoud en de boodschap van de foto dan in de compositorische kant. Tijdens de jurering spreken ze vooral over wat een foto wil vertellen en niet over wat een foto speciaal maakt uit het oogpunt van schoonheid.

De uiteindelijke winnaar werd unaniem gekozen. De 11- en 12-jarigen kozen uit de categorieën Belangrijk Nieuws, Dagelijks Leven, Natuur en Milieu, en Sport. Het duidelijkste meningsverschil deed zich voor bij de categorie Sport: de meisjes kozen voor een danseres, de jongens voor een voetbalfoto.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden