Kinderen in nl

De leukste kinderactiviteiten tijdens de Week van de Geschiedenis speciaal geselecteerd. Kijk voor data, tijden en het complete programma van de Week van de Geschiedenis op www.weekvandegeschiedenis.innl.nl.

Groningen

Kerstvloed 1717


Martje is een meisje van 11 jaar en woont in Pieterburen in 1717. Op kerstavond begint het te stormen... Het verhaal van Martje wordt op 24 oktober voorgelezen op drie locaties in en bij Domies Toen, de botanische tuin onder aan de Petruskerk.


Domies Toen, Pieterburen


www.domiestoen.nlFlevoland

Oostindiëvaarder


'Oren dicht en mond open!' riepen de kanonniers voordat ze hun geschut afvuurden. Waarom ze dat deden, komen kinderen te weten bij de demonstratie kanonschieten bij VOC-schip de Batavia. Op 16, 20 en 23 oktober.


Grote zeilschepen hadden vaak wanten, een samenstelling van touwen en kabels om de mast stevigheid te geven. Onder begeleiding van professionele klimmers kunnen kinderen op 16, 17, 23 en 24 oktober meemaken hoe het was om hoog in het want te klimmen.


Grote zeilschepen hadden ook veel touwen en kabels nodig. In de loop van de eeuwen zijn veel knopen en splitsen bedacht om touwen aan elkaar vast te maken of handige vormen te maken. Op 17 oktober leren deelnemers aan de workshop de knopen en splitsen zelf maken.


Bataviawerf, Lelystad


www.bataviawerf.nlDrenthe

Sporen uit de ijstijd


Kinderen kunnen hun eigen kei laten onderzoeken op 17 oktober. Tijdens een workshop stenen beschilderen op 20 oktober mogen ze hun eigen zwerfkei uitzoeken en beschilderen.


Hunebedcentrum, Borger


www.hunebedcentrum.nlFriesland

Toneelstuk Haya de Tovervis


Het bijzondere openluchtmuseum 't Fiskershúske in Moddergat houdt de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend.


Rondom de vissershuisjes maken kinderen kennis met de vissersfamilie Van der Zee. De moeder is een ondankbare vrouw die al het goede dat ze bezit niet waardeert. De vader is een hardwerkende visser die op een dag met een bijzondere vis thuiskomt. Als de moeder erachter komt wat de vis allemaal kan, gebeuren er rare dingen in de familie. Op 20 en 27 oktober.


't Fiskershúske, Moddergat


www.museummoddergat.nlGelderland

Op pad met de pontvaarder


Hoe bluste de brandweer lang geleden een brand en waarom dronken kinderen vroeger bier? Deze en vele andere ontdekkingen maken deel uit van een spannende wandeltocht met speelse activiteiten voor ouders met kinderen, onder leiding van een historische pontvaarder.


Deelnemers komen terecht in een oude kelder en ontmoeten een intrigerende waterfiguur. Ook komen ze van alles te weten over land en water in Nijmegen door de eeuwen heen, over 17de-eeuwse blusvijvers, het woeste land buiten de stadspoorten, de riolering van vroeger en vechtersbazen aan de Waal.


Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Nijmegen


www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl


Stoomgemaal


Kinderen tussen 6 en 14 jaar ontdekken op 20 oktober hoe een stoomgemaal werkt en kunnen zelf spelen met stoommachines. Met behulp van allerlei opdrachten doen ze wateronderzoek.


VVV Nijkerk, Stoomgemaal Hertog Reijnout, Nijkerk


www.vvvnijkerk.nl
Zuid-Holland

Waterweetjesquiz


Kinderen kunnen creatief aan de slag in het Museon Atelier en hun eigen watermolen maken. Ze leren meer over de kracht van het water en de geschiedenis van de watermolen. In een knotsgekke waterweetjesquiz ontdekken ze op een spetterende manier de geschiedenis van water.


Museon, Den Haag


www.museon.nl


Walvissen


Tijdens de Week van de Geschiedenis heeft Naturalis een grote walvistentoonstelling inclusief kinderactiviteiten. In Doe & Ontdek Walvissen gaan kinderen op onderzoek uit in de tentoonstelling. Ze moeten zelf met walvisbotten een walvisskelet in elkaar zetten. Tot slot is er een speurspel door de tentoonstelling waarin kinderen zich afvragen wat zij gemeenschappelijk hebben met de walvis.


Naturalis, Leiden


www.naturalis.nlLimburg

Op stoom


In de Hall of Fame draaien imposante (stoom)machines uit de collectie van het Continium. Een inleiding geeft uitleg over de historie en de werking van de machines. Voor de kinderen is er een stoomworkshop waarin ze zelf een kleine machine bouwen.


Continium Discovery Center, Kerkrade


www.continium.nl


Wijsgeren en waterlanders


Romeins wetenschapslab voor kids: kinderprogramma met een lezing op 20 en 24 oktober door archeoloog Gemma Jansen die vertelt over water en het gebruik van water in de Romeinse tijd, een waterlab met waterproefjes en workshops, en een speurtocht door het Thermenmuseum.


Thermenmuseum, Mad Science, Heerlen


www.thermenmuseum.nlUtrecht

Scheepsarcheologie


Kinderen van 7 t/m 12 jaar maken aan de hand van het verhaal van het schip De Johanna op spelende wijze kennis met de beurtvaart in de 17e eeuw en scheepsarcheologie in het algemeen.


Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort


www.cultureelerfgoed.nl


Utrechtse wervenkrant


Kinderen maken hun eigen krant over de Utrechtse werven. Ze loggen in met een unieke code en gaan op zoek naar weetjes in de moderne expo. Hun vondsten verzamelen ze in een dossier, waarmee ze hun persoonlijke krant maken.


Het Utrechts Archief, Utrecht


www.hetutrechtsarchief.nlNoord-Brabant

Middeleeuwen in Eindhoven


In de middeleeuwen werden vele steden gesticht en Eindhoven was er een van. Hier bouwde ridder Van Cranendonck zijn kasteel op een heuveltje in de natte Dommelvallei. Het was maar een eenvoudige toren, maar doordat die midden in een soort moeras lag, was het er toch veilig voor de vijanden. Het natte landschap bood een goede en natuurlijke bescherming.


Hoewel het er veilig was, was het soms ook een zwaar leven. Eten was schaars en drinkwater was vaak een probleem. Daar hadden ze een goede oplossing voor gevonden: in die tijd dronk iedereen bier, zelfs de kinderen!


Historisch Openluchtmuseum Eindhoven


www.HOMEindhoven.nlNoord-Holland

Verdediging met water


De geschiedenis van Naarden had altijd te maken met de verdediging van het achterliggende land. Vaak werd daarvoor het water van de Zuiderzee gebruikt. Behalve handig in het gebruik was dat ook een gevaar voor de stad. Hier wordt uitgebreid over verteld in de speciale gratis rondleidingen, in het weekend speciaal gericht op kinderen. Op alle dagen kan de rondleiding worden afgesloten met een boottocht over de grachten.


Vestingmuseum, Naarden


www.vestingmuseum.nl


Schipbreuk


Tijdens de nieuwe jeugdvoorstelling op het VOC-schip de Amsterdam maken kinderen kennis met Schipper Jan, een jonge held die zich verliest in zijn eigen fantasie. Hij maakt een boottocht over de wereldzeeën en beleeft de gekste avonturen.


Nederlands Scheepvaartmuseum, ScheepsTheater, Amsterdam


www.scheepvaartmuseum.nlOverijssel

Waterschapspel


De IJssel bezorgde Kampen landaanwas en handelssucces, maar zorgde ook voor het verval van de ooit zo machtige en invloedrijke stad. Deze historie is te ervaren in de tentoonstellingszaal Water. Kinderen kunnen het Waterschapsspel spelen en leren welke maatregelen noodzakelijk zijn tegen dreigend hoog water.


Stedelijk Museum Kampen


www.stedelijkmuseumkampen.nlZeeland

Zeefort


Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa (1547). Ooit speelde het fort een grote rol in de rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis. Het nu gedeeltelijk vervallen fort heeft nog steeds de imposante uitstraling van toen. Het is bijzonder ronddwalen over de wallen, met het unieke uitzicht over de Westerschelde. Kinderen gaan graag op ontdekkingstocht in het fort. Er is een leuke speurtocht beschikbaar. Het fort vormt het hart van een uniek natuurgebied aan de oevers van de Westerschelde waar het heerlijk wandelen is.


Fort Rammekens, Ritthem


www.fortrammekens.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden