Kinderen grote steden maken Cito-toets iets beter dan in 2011

Kinderen uit groep 8 van basisscholen in de vier grote steden hebben dit jaar de Cito-toets gemiddeld iets beter gemaakt dan vorig jaar. Toch blijven ze nog steeds achter bij het landelijk gemiddelde.

Voorblad van de Cito-toets 2012. Beeld ANP
Voorblad van de Cito-toets 2012.Beeld ANP

Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de Cito-toets die woensdag naar buiten wordt gebracht. Begin maart werd de voorlopige uitslag al bekendgemaakt, maar toen waren de resultaten nog niet meegenomen van leerlingen die door omstandigheden de toets later moesten maken.

Landelijk gemiddelde
Het landelijke gemiddelde was een uitslag van 535,5 punten, een score waar havo als vervolgopleiding het best bij past. Die uitslag is precies hetzelfde als in 2011. De scholieren uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht haalden een gemiddelde score van 533,8 punten, tegenover 533,7 in 2011.

Minister Van Bijsterveldt: Goed resultaat
In Rotterdam is onderwijswethouder Hugo de Jonge erg ingenomen met de score, omdat die in zijn stad met 0,6 punt is gestegen. In de Maasstad ligt de score al lange tijd onder het landelijk gemiddelde. Het beleid van de coalitie is er op gericht om die score te verbeteren.

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt spreekt van een goed resultaat, waar hard voor gewerkt is door scholen en leerlingen. 'Deze inzet betaalt zich nu terug in betere resultaten van de leerlingen, met name op de onderdelen taal en rekenen', aldus de minister.

162.000 leerlingen uit groep 8 hebben dit jaar de toets gemaakt. Jongens waren traditioneel beter in rekenen, terwijl meisjes juist bij taal wat hoger scoorden, net als voorgaande jaren. Op het gebied studievaardigheden scoorden jongens en meisjes nagenoeg gelijk. Over de hele linie scoren jongens net iets beter dan meisjes.

Op losse schroeven
Het ministerie van Onderwijs was van plan om vanaf volgend jaar de toets voor de laatste klas van de basisschool verplicht te maken voor alle scholen, en later in het jaar af te nemen. Maar doordat het kabinet nu is gevallen, komt alles weer op losse schroeven te staan. 'Gezien de onzekere politieke situatie op dit moment, gaat Cito er vooralsnog vanuit dat de Eindtoets Basisonderwijs plaatsvindt op 5, 6 en 7 februari 2013', schrijft het bedrijf dat de toetsen maakt in een verklaring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden