Kinderen genieten van korte sneeuwpret

De leerlingen van groep 8 van de openbare basisschool ’t Busseltje in Eersel (bij Eindhoven) zijn donderdag aan het eind van de morgen extra uitgelaten: de CITO-toets zit erop en er ligt een pak sneeuw...

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Weg met de reken- en taalopgaven van de CITO. De jongens en meisjes hebben nu andere besognes. Sneeuwballen vliegen over en weer. ‘Ik ben al drie keer ingepeperd’, glundert de 11-jarige Floor met rode wangen en natte haren. De eerste sneeuwpoppen, of in ieder geval de aanzet daartoe, worden gerold. Op gepaste afstand van elkaar verrijzen twee sneeuwforten. Sommige kinderen rollen door de sneeuw en schateren het uit. De schoolbel na de middagpauze horen ze niet of negeren ze. Even later verschijnt de juf: ‘Groep 8, nu naar binnen.’ Tot bij de schooldeur blijven sneeuwballen heen en weer vliegen.

Op de weg is de stemming minder uitgelaten. Op de doorgaande wegen in Brabant is goed gestrooid. Maar de kleine binnenwegen zijn wit en glad. Automobilisten rijden stapvoets en proberen zo min mogelijk te remmen. De wielsporen van de voorganger zijn verraderlijk. Net buiten Eersel rijdt een enorme sneeuwschuiver: passerende automobilisten duiken verschrikt in de kant. In het algemeen zijn er weinig problemen op de weg, meldt Rijkswaterstaat.

Het Brabantse coulissenlandschap is op zijn mooist: wit en idyllisch. De bomen hebben een dikke laag sneeuw op de takken. Gevelde bomen, slachtoffers van de storm van een paar weken geleden, ogen als een kunstwerk met een wit laagje. Het is hier tussen negen en tien uur ’s morgens beginnen te sneeuwen. Op de velden ligt een laag van vijf centimeter. Aan het begin van de middag gaat de neerslag over in natte sneeuw en daarna stopt het. Om een uurtje of twee begint zelfs de zon te schijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden