Kinderen denken dat schaap katoen levert

Zijn koeien nou vrouwtjes of mannetjes? Anjanie (12) haalt weifelend haar schouders op. 'Ik weet niet waar je dat aan kan zien.' Ze gluurt tussen wat poten door en ziet uiers hangen....

Op een boerderij in het Noord-Hollandse Wilnis werd donderdag een onderzoek gepresenteerd dat Ceja, een belangengroep voor jonge Europese boeren, deed naar de kennis van kinderen over landbouw, veeteelt en voeding. Aan 2400 kinderen van 9 en 10 jaar uit 15 landen van de Europese Unie werden vragen gesteld. De antwoorden van de 212 deelnemende Nederlandse kinderen maken duidelijk dat ook hier veel onduidelijkheden bestaan.

Ter gelegenheid van de presentatie is een klas leerlingen uit groep acht van een Haagse basisschool op bezoek. Vanuit de binnenstad komen ze per touringcar naar de melkveehouderij met tachtig koeien van boer Den Boer. Tijdens de rondleiding mogen de kinderen vragen stellen. 'Waarom heeft die koe een piercing door zijn neus?', wil er een weten. 'Dat noemen we een ring', zegt Ruud den Boer. 'Die is de baas', verklaart een jongetje. Verderop staan een paar enorm dikke koeien. 'Die gaan vast naar de slagerij', schrikken leerlingen. 'Wat zielig', gillen ze door elkaar heen. Later vertelt Den Boer dat die koeien kalfjes krijgen.

De leerlingen onderstrepen de uitkomst van het onderzoek; de kennis van de agrarische sector onder kinderen is niet best. Zo denkt 29 procent van de ondervraagde Nederlandse kinderen dat de dieren op de boerderij er voor hen zijn: om te bezoeken.

Ook vragen over voeding leveren interessante antwoorden op. Een op de vier kinderen denkt dat sinaasappelen aan Nederlandse bomen groeien. Kippen blijken zeer vernuftige dieren. Ze kunnen twee soorten eieren leggen zegt 81 procent; het ene ei is eetbaar en uit het andere komt een kuiken. De kinderen zijn het erover eens dat melk van koeien komt, maar 96 procent antwoordt dat een milkshake niet van melk is gemaakt.

Verder hebben kinderen een verfrissend beeld van boeren. Driekwart vindt boeren ouderwets en 33 procent denkt dat ze niet hard hoeven te werken, omdat 'koeien maar eens per week gemolken moeten worden'. Boeren worden dus slapend rijk, want ze hebben volgens meer dan de helft van de ondervraagden veel geld. 78 Procent vindt agrariërs aardig.

De Haagse scholieren moeten lachen als ze horen dat 29 procent van de kinderen die aan het onderzoek meededen, dachten dat katoen van een schaap komt. 'Katoen komt uit warme landen', zegt er een. 'Van rupsen', een ander.

Om de gebrekkige kennis van de jongeren wat op te krikken, worden de resultaten van het onderzoek door Ceja gebruikt om een lesprogramma voor Europese basisscholen te ontwikkelen.

Marijke Atsma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.