nieuws

Kinderen (12-17) met een medisch risico kunnen worden gevaccineerd

Kinderen tussen de 12 en de 17 jaar uit medische risicogroepen kunnen gevaccineerd worden met het Pfizer-vaccin. Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) nam woensdag dit advies van de Gezondheidsraad over. Of alle gezonde kinderen in die leeftijdscategorie ook moeten worden gevaccineerd, daarover komt de Gezondheidsraad ‘binnen enkele weken’ met een advies.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Daarmee beantwoordt de Gezondheidsraad dus nog niet de brandende vraag: gaat Nederland, net als een aantal andere landen, alle tieners van 12 jaar en ouder vaccineren? Daarover had demissionair minister De Jonge de Gezondheidsraad om een spoedadvies gevraagd. Sommige Europese andere landen, zoals Duitsland en Polen, zijn al begonnen met het vaccineren van tieners.

De Gezondheidsraad zegt meer tijd nodig te hebben voor een zorgvuldige afweging. Meegewogen wordt bijvoorbeeld dat gezonde kinderen zelf maar zelden ziek worden van corona. Als zij worden gevaccineerd, zouden vooral de volwassenen daar profijt van hebben. Daarbij zou het vaccineren van kinderen pas beginnen als alle volwassenen die het willen hun twee beschermende prikken hebben gehad. Dat is op zijn vroegst aan het eind van de zomer.

Er is dus nog tijd om de voors en de tegens tegen elkaar af te wegen, vinden de wetenschappers. Minister De Jonge zegt dat hij, vanwege de gevoeligheid van dit vraagstuk voor dit besluit het advies van de Gezondheidsraad zal afwachten.

Medisch risico

De raad wilde woensdag wel alvast een advies uitbrengen over de kinderen die meer risico lopen door corona. Eerder adviseerde de Gezondheidsraad al om kinderen van 16 en 17 jaar met een hoog medisch risico te vaccineren. En nu dus ook die vanaf 12 jaar. Specifiek voor deze kinderen is vaccinatie wenselijk, oordeelt de raad, omdat ze een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden van corona. En omdat zij vaak geïsoleerd leven uit angst voor besmetting.

Daar sluit minister De Jonge zich bij aan. Voor deze groep is een vaccinatie niet alleen bescherming tegen de ziekte, deze jongeren hebben de afgelopen tijd behoorlijk moeten oppassen om niet ziek te worden’, aldus de minister. ‘Voor hen is vaccinatie ook een weg naar meer vrijheid.’ Naar verwachting zullen zij vanaf eind juni worden uitgenodigd.

Het gaat om de kinderen die al worden uitgenodigd voor de griepprik en ook de kinderen met overgewicht. Bij kinderen die om medische redenen niet zelf kunnen worden gevaccineerd, zouden hun huisgenoten ouder dan 12 jaar een beschermende prik kunnen krijgen. Voor deze zogeheten ‘ringvaccinatie’ zijn nu voldoende vaccins beschikbaar, aldus de Gezondheidsraad.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA oordeelde eerder dat het het veilig is het Pfizer-vaccin in te zetten bij tieners. Veel Europese landen overwegen nu dit te gaan doen.

Nieuwe besmettingsgolf

Voordeel van de vaccinatie van kinderen is dat het kan voorkomen dat het virus zich in het najaar blijft verspreiden via schoolgaande kinderen. OMT-voorzitter Jaap van Dissel betoogde dit weekend in het AD dat het vaccineren van kinderen ouder dan 12 een nieuwe besmettingsgolf in de winter met zo’n 15 procent kan remmen.

Maar er zijn ook deskundigen die zeggen dat het beter is nog even te wachten met het vaccineren van kinderen. Het zou weerstand kunnen vergroten bij de groep die toch al bedenkingen heeft tegen de vaccinaties. Daarbij is het de vraag of het vaccineren van kinderen in het najaar nog nodig is, als alle volwassenen die het willen hun prik hebben gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden