Kinderbijslag wapen tegen vandalisme

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil ouders van jeugdige vandalen treffen in hun portemonnee. Daarbij wordt gedacht aan het korten op de kinderbijslag, het betalen van schadevergoeding en boetes....

Van onze verslaggever Theo Koelé

CDA, VVD en PvdA reageerden dit weekeinde positief op het voornemen van de Amsterdamse wethouder Asscher (PvdA) om ‘onwillige’ ouders van probleemjongeren te korten op hun kinderbijslag.

Volgens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken (eveneens PvdA) is het plan uitvoerbaar onder de bestaande wetgeving. In antwoord op Kamervragen wijst ze erop dat de kinderbijslag kan worden overgedragen aan een gezinsvoogd.

PvdA-Kamerlid Kuiken steunt deze ‘ingrijpende maatregel’. Coalitiepartner CDA en oppositiepartij VVD gaan nog een stap verder. Volgens Cörüz (CDA) en Teeven (VVD) moeten ouders financieel aansprakelijk gesteld worden voor de schade die hun kinderen aanrichten, bijvoorbeeld door auto’s in brand te steken.

Cörüz: ‘In eerste instantie moeten vandalen zelf boeten: de vernieler betaalt. Hun mobieltjes en scooters kunnen worden afgepakt. Maar als de schade daarmee niet is gedekt, moeten ouders opdraaien voor de rest.’

Volgens Cörüz heeft dat ‘een veel grotere afschrikwekkende werking’ dan het inhouden van de kinderbijslag, en legt het ‘een rechtstreekse relatie tussen daad en dader’. Het CDA-Kamerlid wil niet dat kinderen uit een gezin getroffen worden die zich zelf niet schuldig maken aan wangedrag.

Kuiken (PvdA) ziet weinig in boetes en schadevergoedingen: ‘Van een kale kip kun je geen veren plukken.’ Ze maakt nadrukkelijk onderscheid tussen ouders die geen verantwoordelijkheid willen dragen voor hun kinderen en ‘ouders die daartoe niet in staat zijn’.

Het korten op de kinderbijslag komt volgens minister Ter Horst al op bescheiden schaal voor. De Sociale Verzekeringsbank draagt af en toe geld over aan een gezinsvoogd, als blijkt ‘dat de kinderbijslag evident niet ten goede komt aan het kind’.

Ouders van jeugdige vandalen moeten worden getroffen in hun portemonnee, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Wat vindt u?
Kort ouders op de kinderbijslag.
Stel ouders financieel aansprakelijk.
Ik ben tegen zulke maatregelen.
stuur op tussenstand

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden