NieuwsEuthanasie

Kinderartsen: ‘Sta bij ondraaglijk en uitzichtloos lijdend kind euthanasie toe’

D66 en SGP zijn elkaar in de haren gevlogen. Het gaat om een voorstel van kinderartsen om euthanasie bij kinderen tussen een en twaalf jaar mogelijk te maken.

Kees van der Staaij (SGP) Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Kees van der Staaij (SGP)Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Op Twitter schrijft SGP-leider Kees van der Staaij: ‘Zeer bezorgd over pleidooi voor kindereuthanasie. Opnieuw dreigt grens verlegd te worden voor wilsonbekwamen. Geldt bij allerlei medische beslissingen leeftijdsgrens, dan zeker hier. SGP is voor allerbeste zorg om lijden te verlichten en blijft principieel tegen doden op verzoek.’

D66-woordvoerder euthanasie Pia Dijkstra sloeg terug: ‘En meteen heeft @keesvdstaay zijn oordeel al klaar. Vier jaar lang deden de kinderartsen onderzoek. Kwamen tot een afgewogen oordeel. Serieuze zorgen van artsen en ouders verdienen serieuze bespreking. Dat is wat mensen terecht van politici verwachten.’

Het gaat om een advies van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Zij adviseren dat euthanasie bij kinderen van een tot twaalf jaar die ondraaglijk en uitzichtloos lijden mogelijk zou moeten worden. Kinderen in die leeftijdsgroep gelden als wilsonbekwaam waardoor de euthanasiewet voor hen niet geldt. Het onderzoek volgde op een vergelijkbaar pleidooi uit 2015. Toen maakte België euthanasie bij kinderen mogelijk.

Indertijd gaf hoogleraar kindergeneeskunde Eduard Verhagen al deze toelichting in de Volkskrant: ‘Het is geregeld voor kinderen vanaf 12 jaar en voor pasgeborenen. Maar daartussen zit een gat. Het gaat om extreme uitzonderingssituaties van kinderen die bijna doodgaan, en waar je ouders graag de mogelijkheid wilt bieden om hun kind op een menswaardige manier te laten sterven. Ik kan als kinderarts niet uitleggen dat iedereen dat recht heeft, behalve de leeftijdsgroep tussen de 1 en 12 jaar.’ Verhagen is medeopsteller van het eerdere advies van de vereniging en van het huidige onderzoeksverslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden