Kinderarbeid neemt wereldwijd af

Kinderarbeid is in tien jaar tijd wereldwijd met eenderde afgenomen. Werkten in 2000 ruim 245 miljoen kinderen van 5 tot 17 jaar, vorig jaar waren het er naar schatting 168 miljoen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER en MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - Dit stelt de internationale arbeidsorganisatie ILO in een vandaag gepubliceerd onderzoek, Making progress against child labour. De daling is het sterkst in Azië, het continent met het grootste aantal werkende kinderen. Daar werken er nog 78 miljoen, wat 36 miljoen minder is dan twaalf jaar geleden. Afrika spant de kroon als het gaat om het percentage kinderen dat niet naar school gaat maar op het land of in een fabriek werkt: één op de vijf (59 miljoen in totaal). Van alle kinderarbeid wereldwijd komt 35 procent voor rekening van Afrika, dat was in 2000 nog 30 procent.

De sterke daling verklaart de ILO uit de toenemende aandacht voor kinderarbeid en internationale acties die ertegen worden gevoerd. Die hebben overheden, werkgevers en consumenten bewuster gemaakt. Steeds meer landen voeren een minimumleeftijd in voor betaalde arbeid en stimuleren ouders hun kinderen naar school te sturen in plaats van aan het werk te zetten

Het aantal werkende kinderen is vooral de afgelopen vier jaar sterk gedaald. In het begin van deze eeuw was er nog een toename, vooral onder 12- tot 17-jarigen. Het gros van de werkende kinderen is tussen de 5 en 11 jaar. Onder deze groep is de daling het sterkst. Opvallend is dat volgens de statistieken vooral minder meisjes gedwongen zijn te werken. Maar de ILO heeft twijfels bij die constatering, omdat veel meisjes te werk worden gesteld in particuliere huishoudens - een informele sector die internationaal groeit en waarop weinig zicht bestaat. Het aantal werkende meisjes zou groter kunnen zijn dan de 68 miljoen die het rapport noemt.

Zwaar sjouwwerk

Kinderarbeid komt het meest voor in de agrarische sector. Daarna volgen de dienstverlening en de industrie. De helft van de werkende kinderen doet gevaarlijk werk dat hun gezondheid schaadt: ze maken lange dagen, werken 's nachts, in mijnen, met gevaarlijke machines of doen zwaar sjouwwerk. De doelstelling van de Verenigde Naties om gevaarlijke werkomstandigheden voor kinderen in 2016 te hebben uitgebannen, wordt volgens de ILO niet gehaald.

De internationale arbeidsorganisatie, verbonden aan de Verenigde Naties, hoopt dat de bij het bestrijden van kinderarbeid betrokken partijen niet achterover gaan leunen. 'De vooruitgang die wordt geboekt is nog fragiel'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden