Kind van asielzoeker presteert goed op school

Kinderen van asielzoekers doen het op school goed in vergelijking met andere allochtone kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek door het Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen in Nijmegen....

Voor het eerst zijn kinderen van asielzoekers betrokken in het grote landelijke onderzoek, dat elke twee jaar door het Nijmeegse instituut wordt gehouden onder zestigduizend basisschoolleerlingen. Onder hen waren dit keer ook achthonderd kinderen van asielzoekers; zij zijn hooguit vijf jaar in Nederland.

Naast cultuur speelt volgens de onderzoekers vooral de opleiding van de ouders een rol bij de prestatieverschillen. Een kwart van de asielzoekers heeft een opleiding op hbo- of universitair niveau gevolgd; dit is bijna net zoveel als bij Nederlandse ouders. Vooral Afghaanse, Iraanse en Russische ouders zijn hoog opgeleid. Afrikaanse ouders zijn vaak niet of slecht opgeleid: de helft heeft niet meer dan lagere school. Marokkaanse ouders zijn nog slechter opgeleid.

De verschillen tussen de kinderen komen tot uiting in de adviezen die de leerlingen vangroep acht krijgen voor vervolgonderwijs. Een kwart van de Oost-Europese kinderen kan door naar havo of vwo. De helft van de leerlingen uit Irak, Iran en Afghanistan gaat naar het vbo. Zij zitten daarmee op hetzelfde niveau als Marokkaanse en Turkse leerlingen. Tweederde van de Afrikaanse kinderen stroomt door naar het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo).

Uit het onderzoek blijkt dat het leergedrag van de kinderen verschilt per cultuur. De meeste nieuwkomers gedragen zich voorbeeldiger en ijveriger dan Nederlandse schoolkinderen. Maar Afrikaanse kinderen zijn brutaler en lastiger dan anderen, vinden hun leraren. Ze hebben een slechte werkhouding: ze geven snel op, of denken al gauw dat hun werk af is. Hun leraren vinden dat ze beter zouden kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden