Kind ontvoerd? Kinderbijslag terugbetalen

Toen het in september vorig jaar langzaam tot Bert Kluitenberg doordrong dat zijn beide dochters waren ontvoerd, beging hij een grote fout: hij verzuimde de Sociale Verzekeringsbank in te lichten....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Na een weekendje bij zijn ex-vrouw werden Nadine en Ariëlle (toen 7 en 10 jaar oud)) niet op het afgesproken tijdstip thuisgebracht. Al binnen enkele dagen bleek wat er was gebeurd: de moeder had de meisjes meegenomen, naar Indonesië.

Kluitenberg opende een website om informatie over zijn verdwenen dochters te krijgen. Dat werd hem in bureaucratische zin noodlottig: een ambtenaar van de SVB surfte over de site, en betrapte Kluitenberg. Die had de kennelijk gewijzigde gezinssituatie niet gemeld, en dat kwam hem te staan op terugvordering plus boete. Kluitenberg: 'Ze behandelden me alsof ik een fraudeur was.'

R. Berkhout, de SVB'er die de zaak behandelde, beroept zich simpelweg op de wet. Die bepaalt dat kinderen die niet bij de ouder wonen, alleen voor de kinderbijslag kunnen meetellen als de ouder minstens 778 gulden per kwartaal bijdraagt aan de opvoeding. 'Maar als de kinderen in het buitenland verblijven, moet de ouder aantonen dat hij dat bedrag heeft overgemaakt.' Dat laatste kan Kluitenberg niet, dus einde verhaal. 'De speelruimte is niet groot', verontschuldigt Berkhout zich.

Kluitenberg ziet het anders. 'Ik maak nu ook kosten voor de kinderen. We hebben een huis dat helemaal is ingericht op kinderen. We betalen hun clubjes nog steeds, want stel dat ze morgen thuiskomen. En de ziektekostenverzekering wordt nog steeds betaald.'

Sterker nog: hij heeft duizenden guldens extra kosten moeten maken. Een ingeschakelde detective kostte al 1500 gulden. Aan advocaten was hij twintigduizend gulden kwijt voor procedures om de officier van justitie tot opsporen te bewegen. Talloze keren schakelde hij een advocaat in om brieven te schrijven. De advocaat onderhoudt (incidenteel) het contact met de advocaat van zijn ex. En de advocaat kwam enkele malen in actie om ongewenste publiciteit te voorkomen. 'Ik heb een flinke lening moeten afsluiten om de advocaten te kunnen betalen.'

Woordvoerder E. Boerstra van de SVB wat soepeler dan uitvoerend ambtenaar Berkhout. 'In het algemeen zal de Sociale Verzekeringsbank begrip tonen', meent hij, en die coulance zal zeker blijken in de behandeling van het beroep dat Kluitenberg aantekende. Zelfs is het mogelijk dat de SVB niet overgaat tot het terugvorderen van kinderbijslag.

Boerstra zit met de zaak in zijn maag. Hij heeft een boodschap van hoop voor Kluitenberg. 'Mochten de kinderen terugkomen, dan kunnen we altijd bekijken of we de kosten die hij heeft gemaakt met terugwerkende kracht kunnen beschouwen als kosten voor de opvoeding.' Dat treft, want de meisjes Kluitenberg zijn onlangs weer in Nederland teruggekeerd.

Naar schatting worden per jaar tussen de honderd en honderdvijftig kinderen door een ouder ontvoerd. Ook Janneke Mantel heeft dat meegemaakt. Twee van haar drie kinderen werden twee jaar geleden ontvoerd, en sindsdien vernam ze niets meer van hen.

Maar wél van de Sociale Verzekeringsbank, die ook haar opspoorde via een website. Bij haar stopte de SVB alleen de kinderbijslag, maar Mantel verzet zich daartegen. Deels om emotionele redenen: 'Je moet dan accepteren dat de kinderen niet meer bij je horen.' Maar ook om financiële redenen. Mantel schat dat ze zeventienduizend gulden aan advocaats- en opsporingskosten heeft gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden