Kind met één ouder heeft meer problemen

Kinderen die opgroeien in een éénoudergezin hebben meer psychische klachten, plegen vaker zelfmoord en raken sneller verslaafd dan kinderen die wonen bij twee ouders....

Van onze verslaggever Marc van den Broek

De resultaten verschijnen zaterdag in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Het is de eerste keer dat op dergelijk grote schaal de effecten van echtscheiding op kinderen zijn onderzocht.

De onderzoekers keken naar factoren als zelfdoding, problemen met alcohol en drugs en psychiatrische klachten. Kinderen uit éénoudergezinnen hadden twee tot vier keer zo veel hiermee te maken (jongens meer dan meisjes). Als de onderzoekers de cijfers corrigeerden naar sociale status dan verzwakte het effect, maar er bleef een verschil.

Een afdoende verklaring is er niet. Volgens de leider van het onderzoeksteam, Gunilla Ringbäck Weitoft van het Zweedse centrum voor epidemiologie in Stockholm, is de armoede bij éénoudergezinnen de hoofdoorzaak van de slechtere gezondheid van de kinderen.

De onderzoekers hebben het nummer gebruikt dat elke Zweed bij geboorte krijgt. Daarmee is ieder persoon te traceren in de talrijke databestanden die het land kent. Op die manier zijn gegevens verkregen zonder dat ouders of kinderen zijn benaderd.

Uit de bestanden haalden de onderzoekers gegevens over de samenstelling van het gezin, het sterftecijferregister en het nationale ziekenhuisregister waarin valt te vinden waarom een patiënt is opgenomen. Ook zijn gegevens verzameld over socio-economische omstandigheden, zoals inkomen en werk.

Er zijn bijna een miljoen kinderen nagetrokken, ruim 65 duizend uit éénoudergezinnen en ruim 920 duizend die woonden bij twee volwassenen. De onderzoekers volgden de kinderen, geboren tussen 1973 en 1985, van 1991 tot 1998.

Ook in Nederland is onderzoek gedaan naar het effect van kinderwelzijn en scheiding, zegt onderzoeker Tamar Fischer. Ze doet promotieonderzoek aan de Universiteit Nijmegen naar de gevolgen van scheiding op kinderen. Zij heeft resultaten waaruit blijkt dat kinderen van gescheiden ouders meer spijbelen en vaker betrokken zijn bij vandalisme, maar het verschil is in veel gevallen niet zo sterk.

Een dergelijk groot onderzoek als in Zweden is in Nederland niet gedaan. Hier is het, volgens Fischer, moeilijker om bij de instanties gegevens te krijgen in verband met de bescherming van de privacy.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden