Kind krijgt geen recht op euthanasie

Twaalf- tot zestienjarigen die ongeneeslijk ziek zijn, krijgen geen recht op euthanasie tegen de wil van hun ouders. Het kabinet heeft die passage uit de wet gehaald vanwege het massale verzet uit de Tweede Kamer en de medische wereld....

Van onze verslaggeefster

In het wetsvoorstel wordt geregeld dat artsen niet langer strafbaar zijn als zij zorgvuldig hebben gehandeld bij het toepassen van euthanasie. Dat betekent dat de patiënt er vrijwillig om moet hebben gevraagd, de arts een collega moet raadplegen en hij een verslag moet maken.

Volgens premier Kok zijn de 12- tot 16-jarigen op advies van de Raad van State door de verantwoordelijke ministers Borst van Volksgezondheid en Korthals van Justitie als aparte groep in het wetsvoorstel opgenomen.

De Raad van State wilde dat het kabinet de lijn zou doorzetten dat kinderen vanaf 12 jaar zelfbeschikkingsrecht hebben. Dat hebben zij in andere medische wetten ook. Volgens Kok oordeelden Borst en Korthals gisteren dat de aparte regeling voor de jongeren 'niet essentieel is voor het wetsontwerp'.

Hij erkende dat het kabinet ook is afgegaan op het oordeel van de fracties in de Tweede Kamer. Zowel de coalitiefracties PvdA, VVD en D66 als oppositiepartij CDA zijn tegen.

De coalitiefracties gaan af op de medici die zeggen dat conflictsituaties tussen ouders en kind over verzoeken om levensbeëindiging bij ondraaglijk lijden nauwelijks voorkomen. Daarom zou een aparte regeling in de wet onnodig zijn.

'Vorig jaar september bij de algemene beschouwingen bleek al dat het gevoelig lag bij de Tweede Kamer. En er zijn nog steeds veel vragen', aldus Kok. 'Wij hebben ons afgevraagd of het kans zou maken om aanvaard te worden.'

Een nieuwe afweging in de ministerraad leidde volgens de premier gisteren tot de overtuiging dat het beter is het onderdeel over de jeugdigen uit het wetsontwerp te halen. Kok: 'We zijn niet doof voor argumenten.'

Kok wilde niet ingaan op de vraag of een aantal leden van het kabinet 12- tot 16-jarigen het zelfbeschikkingsrecht wél gunden. Volgens hem zal het recht op euthanasie voor kinderen voorlopig niet op de politieke agenda terugkeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden