Kind in Japan is uitgesloten van 'export uitkering'

Reuze fijn. Laat je je dochter uitvliegen met een internationaal uitwisselingsprogramma voor middelbare scholieren. Stopt de kinderbijslag omdat er geen uitkeringsverdrag is met Japan waar je dochter nu zit....

In april vertrok Lanah Evers, 17 jaar, uit Nieuwe-Tonge voor een stage-schooljaar naar Japan. Halverwege januari 2001 komt ze terug.

'Wij hebben vijf kinderen die we in alles proberen te stimuleren. Lanah, de oudste dochter is talentvol en bovendien een harde werker. Op haar vijftiende jaar komt ze in in de vijfde klas van de VWO van de Rijksscholengemeenschap in Middelharnis. Uitblinkend in wiskunde en een kei in talen. Na vijf maanden Japan, kan zij zich al behoorlijk redden. Zij is de eerste uitwisselingsstudent die haar 'speech', zeventien pagina's, geheel in het Japans heeft uitgesproken.

Lanah is vorig jaar gekozen tot sportvrouw van Middelharnis. Ze haalde al op 15-jarige leeftijd de zwarte band bij de judo. 'Door het judo is haar interesse voor Japan ontstaan', schrijft haar moeder.

Maar er is ook een minder blinkende kant aan het bestaan. 'Enkele jaren geleden hebben we onszelf met maximale steun van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Middelharnis uit de Bijstand geworsteld. Mijn man was werkloos en gezien zijn leeftijd, rond de vijftig, werd hij nergens zelfs maar uitgenodigd voor een gesprek. Samen zijn we drie jaar geleden een eigen zaak begonnen. Als kleine zelfstandige is het inkomen laag en onzeker. Heel belangrijk zijn voor ons zaken als: huursubsidie, kwijtschelding gemeentelijke belastingen en natuurlijk: de kinderbijslag.'

En daar zit de angel. Door de Wet Beperking Export Uitkeringen (BEU) krijgt moeder Evers geen kinderbijslag die juist broodnodig is voor de financiering van het verblijf van Lanah in Japan.

De ouders vinden dit uiterst onbillijk. 'De wet BEU is ingesteld als controlemaatregel. Er werd misbruik gemaakt van de goede sociale voorzieningen die in Nederland bestaan. Er werd bijvoorbeeld kinderbijslag uitgekeerd voor kinderen die niet bestonden. Maar Lanah bestáát. Dat is controleerbaar. Toch krijgen wij geen kinderbijslag omdat de overheid in Japan het verdrag over de controle kinderbijslag niet heeft getekend.'

Ook vindt de moeder van Lanah het vreemd te praten over 'export van een uitkering' te praten. 'De kinderbijslag gaat toch naar de moeder? Dus niet naar Japan. Er is geen sprake van het exporteren van een uitkering.' De Sociale Verzekeringsbank heeft het beroep tegen het opschorten van de uitkering inmiddels afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden