Kimberly-Clark neemt voor tien miljard Scott over

Het Amerikaanse papierconcern Kimberly-Clark, producent van onder andere Kleenex-zakdoekjes, Huggies-luiers en Kotex-maandverband, wordt voor 6,8 miljard dollar (10,6 miljard gulden) eigenaar van branchegenoot Scott Paper....

Van onze economische redactie

NEW YORK

De combinatie, die in een klap 's werelds grootste producent van wc-papier, luiers en papieren zakdoekjes wordt, kan bogen op een omzet van 11 miljard dollar. Daarmee blijft het nog ruimschoots achter bij de grootste concurrent, Procter & Gamble, dat jaarlijks voor zo'n 30 miljard dollar verkoopt. Op bepaalde deelterreinen, vooral tissues en luiers, wordt de nieuwe combinatie als een geduchte concurrent gezien.

Kimberly-Clark, actief in 27 landen, neemt daarvan 7,4 miljard dollar voor zijn rekening. Scott, in Nederland eigenaar van Scott Page in Gennep en actief in 21 andere landen, zette vorig jaar 3,6 miljard dollar om.

De deal is zo opgezet dat de fiscus er geen vinger achter krijgt. Volgens het akkoord ruilen de aandeelhouders van Scott hun stukken in voor aandelen Kimberly-Clark. Zij krijgen hierdoor 42 procent in de nieuwe, gefuseerde onderneming. Het samengaan van de twee concern moet in 1998 400 miljoen aan kostenbesparingen gaan opleveren.

Topman van de combinatie, die eind dit jaar aan de slag gaat, wordt Wayne Sanders van Kimberly-Clark, zoals het nieuwe concern ook gaat heten. Topman Albert J. Dunlap van Scott wordt adviseur van de raad van bestuur van het nieuwe concern.

Dunlap is de man die na zijn aantreden in april 1994 Scott stevig heeft gereorganiseerd. Hij stootte dochterbedrijven af die niet tot de kernactiviteit behoorden. Ruim 11 duizend banen verdwenen. Dat is 31 procent van het personeelsbestand.

Hij is zelf erg te spreken over de verandering bij het concern. 'Wat we hebben gepreseteerd bij Scott in vijftien maanden zal worden bijgeschreven in de annalen van de Amerikaanse financiële geschiedenis als een van de opmerkelijkste reorganisaties', zei hij gisteren na de aankondiging van de overname.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden