'Kim Kardashian van Pakistan' gewurgd door haar broer

De broer van 'de Pakistaanse Kim Kardashian' heeft toegegeven dat hij zijn zus heeft gedrogeerd en gewurgd omdat ze 'schandalige' foto's en filmpjes van zichzelf op internet plaatste en daarmee haar familie te schande maakte. Dat heeft de politie zondag bekend gemaakt.

Redactie
Qandeel Baloch. Beeld afp
Qandeel Baloch.Beeld afp

Qandeel Baloch (26) was een omstreden beroemdheid in Pakistan: in een land waar de meeste vrouwen niet zonder hoofddoek over straat kunnen lopen, plaatste zij bijvoorbeeld foto's van zichzelf in bikini op sociale media, en becommentarieerde de druk die familie of de samenleving op vrouwen uitoefent.

Het model wilde de strenge zeden in haar land aan de kaak stellen. Ze verklaarde eerder op Facebook dat zij de 'typisch orthodoxe denkwereld' van de mensen in Pakistan probeerde te veranderen. Ze had vele fans en volgers, maar er werd ook schande van gesproken.

In maart dit jaar werd Qandeel écht beroemd toen ze een video plaatste waarin ze een striptease beloofde als het Pakistaanse cricketteam de wereldkampioenschappen zou winnen. Toen de titel naar India ging, maakte ze een filmpje waarin ze suggestief in een bikini danste, en zei dat dit voor het Indiase team was.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Op schoot bij de geestelijke

Onlangs ontstond er een rel toen Qandeel foto's publiceerde van zichzelf met een prominente islamitische leider, waarbij ze zijn traditionele hoed op haar eigen hoofd gezet had. In een video is te zien hoe de geestelijke zei dat hij haar religieus advies wilde geven, terwijl zij probeerde bij hem op schoot te kruipen.

Het model had recent gevraagd om bescherming omdat ze met de dood werd bedreigd, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Ze overwoog om met haar ouders, die haar steunden, naar het buitenland te verhuizen omdat ze zich niet veilig voelde.

Qandeel werd zaterdag dood gevonden in het huis van haar familie in de stad Multan. Haar broer Waseem Baloch werd op zondag gearresteerd. Hij zou gezegd hebben dat hij Qandeel meerdere malen heeft gewaarschuwd omdat ze de naam 'Baloch' bezoedelde, en dat ze niet wilde luisteren.

In één van haar laatste Facebookposts schreef Qandeel: 'Het maakt niet uit hoe vaak ik naar beneden wordt gedrukt, ik ben een vechter en ik sla terug. (...) Ik zal dingen blijven bereiken en jullie zullen me blijven haten. Verdomme, wie kan het iets schelen.'

Een rouwende moeder naast het lichaam van Qandeel Baloch. Beeld afp
Een rouwende moeder naast het lichaam van Qandeel Baloch.Beeld afp
Waseem Baloch, de broer van het model Qandeel Baloch, wordt door de politie aan de media gepresenteerd. Beeld epa
Waseem Baloch, de broer van het model Qandeel Baloch, wordt door de politie aan de media gepresenteerd.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden