NieuwsTopontmoeting

Kim Jong-un praat voor het eerst met journalisten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft tijdens zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Trump in de Vietnamese hoofdstad Hanoi voor het eerst vragen van buitenlandse journalisten beantwoord. Op de vraag of hij bereid is te denucleariseren, zei Kim: ‘Als dat niet zo was, zou ik hier niet zijn.’

Kim Jong-un (midden) aan tafel in Vietnam.Beeld Reuters

Op de vraag of hij dan ook concrete stappen wilde nemen, antwoordde Kim: ‘Dat is precies waar we het nu over hebben.’

Na hun diner van woensdagavond zagen Kim en de Amerikaanse president elkaar donderdagochtend in een meer formele setting voor de slotonderhandelingen over de tekst van het akkoord. Ze spraken dik een half uur en maakten toen een wandelingetje door de tuin van het Metropole hotel. Daarna volgde een werklunch.

Gedurende de ochtend verrasten Trump en Kim vriend en vijand door vragen van meereizende Amerikaanse journalisten te beantwoorden. Zo zei Kim – via een tolk – dat het hem een ‘welkom idee’ lijkt om een Amerikaans liaisonkantoor (een Amerikaanse vertegenwoordiging, maar geen ambassade) te openen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Daarom zei Trump dat het hem een ‘goed idee’ lijkt als er ook een Noord-Koreaans kantoor in Washington komt.

De opening van een liaisonkantoor zou gestalte geven aan de eerdere belofte van de twee leiders om de onderlinge betrekkingen te verbeteren, een oude wens van Noord-Korea. Het zou ook de eerste concrete stap zijn in de onderhandelingen.

Het is opmerkelijk dat Kim spontaan antwoord geeft op vragen van de pers. Net als zijn vader Kim Jong-il geeft Kim Jong-un nooit interviews en in het totalitaire Noord-Korea bestaat geen vrije pers, alleen propaganda. Het is een van de redenen waarom er relatief weinig bekend is over de Noord-Koreaanse leider.

Bij aanvang benadrukte Trump dat het ontwapeningsproces van Noord-Korea niet overhaast moet worden. ‘Ik zeg al vanaf het begin dat snelheid niet belangrijk voor me is. Ik waardeer erg dat de testen met nucleaire raketten zijn gestopt’, zei Trump tegen enkele verslaggevers van het Witte Huis die voor de bespreking aanwezig mochten zijn. ‘We willen gewoon de juiste deal sluiten.’ Sinds november 2017 heeft Noord-Korea geen testraketten meer gelanceerd.

Op de vraag of hij vertrouwen had in de deal, zei de Noord-Koreaanse dictator: ‘Het is te vroeg om te zeggen, maar ik ben niet pessimistisch. Ik denk dat we goede resultaten zullen boeken.’

‘Goede band’

Trump roemde de ‘goede band’ met de Noord-Koreaanse leider. ‘De relatie is gewoon erg goed, en als je zo’n goede relatie hebt, kunnen er een hoop goede dingen gebeuren.’ Ook zei Trump dat tijdens het diner van woensdagavond ‘heel veel goede ideeën over tafel gingen’.

De top in Hanoi moet concrete resultaten opleveren, had Trump van tevoren gezegd. Bij de vorige ontmoeting in Singapore, acht maanden geleden, werden vooral goede intenties uitgesproken. Een concrete uitwerking ontbrak en ook in de maanden erna konden diplomaten van beide landen het niet eens worden over vervolgstappen.

In Singapore werden vier afspraken gemaakt: Noord-Korea gaat ‘werken aan volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland’; de VS en Noord-Korea gaan hun (diplomatieke) betrekkingen verbeteren; beide landen streven naar een vredesverdrag om de Koreaanse oorlog (1950-1953) formeel te beëindigen; en Noord-Korea helpt de VS om de stoffelijke overschotten van Amerikaanse soldaten uit Noord-Korea te repatriëren. 

De ‘top der toppen’ is mislukt

De Amerikaanse president Trump en Kim Jong-un zijn er niet in geslaagd een nieuw akkoord te sluiten over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. De leiders braken de onderhandelingen donderdagmiddag voortijdig af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden