'Kim Jong-un liet ex-vriendin executeren'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn ex-vriendin voor het vuurpeloton gezet. Dat meldt Zuid-Korea's grootste krant, Chosun Ilbo.

PEKING - De populaire zangeres Hyon Song-wol zou 20 augustus samen met 11 andere zangers, dansers en muzikanten met mitrailleurs zijn neergemaaid wegens overtreding van Noord-Korea's pornografiewet. Overige leden van bekende popgroepen, alsmede directe familieleden werden gedwongen toe te kijken. De familie zou vervolgens naar strafkampen zijn afgevoerd omdat volgens de wet de naasten van misdadigers medeschuldig zijn.

'Ze werden geëxecuteerd terwijl de kernleden van het Unhasu-orkest, de Wangjaesan-band en Moranbong-band en familieleden moesten toekijken', aldus een Chinese bron die door de krant werd aangehaald.

Het Unhasu-orkest van Hyon was verantwoordelijk voor een serie van hits in de kluizenaarsstaat waaronder: Ik hou van Pyongyang, Ze is een afgezwaaide soldaat en Wij zijn de Troepen van de Partij. De zangeres bereikte in 2005 sterrenstatus met de kraker: Een meisje in het zadel van een hengst.

De twaalf slachtoffers werden beschuldigd van het produceren en verkopen van seksvideo' s, waarvan exemplaren in China zouden zijn opgedoken. Sommige muzikanten zouden bovendien in het bezit zijn geweest van bijbels.

De jonge Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou zo'n tien jaar geleden een relatie hebben aangeknoopt met Hyon. Maar zijn vader Kim Jong-il zou hem hebben bevolen met haar te breken, waarna Hyon een legerofficier huwde en een kind kreeg. Volgens geruchten echter bleef het tweetal elkaar in het geheim ontmoeten.

Ook Kim Jong-uns echtgenote Ri Sol-ju was voor haar huwelijk lid van het Unhasu-orkest. Er wordt gezegd dat zij mogelijk een hand heeft in de dood van haar rivale.

De wijze waarop Hyon werd geëxecuteerd, is voor Noord Koreaanse begrippen niet uitzonderlijk wreed. Een viceminister van Defensie werd tijdens de officiële rouwperiode voor de overleden Kim Jong-il eind vorig jaar betrapt op alcoholgebruik en andere lichtzinnigheden. Op bevel van de nieuwe leider werd hij aan een paal op een veld gebonden en met een mortiergranaatinslag 'vernietigd.' Kim Jong-un zou hebben gezegd elk spoor van hem te willen uitwissen, 'inclusief zijn haar'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden