Opinie

'Kim Jong-un heeft goed gezien hoe het afliep met Saddam en Kaddafi'

De strafmaatregelen van het Westen tegen Noord-Korea zijn heilloos, stelt Casper van der Veen. Hij tracht Arend Jan Boekestijn, die het recentelijk aangescherpte sanctiebeleid volmondig steunt, ervan te overtuigen dat je met diplomatie en handel meer gedaan krijgt van Pyongyang.

Kinderen spelen met de camera van een AP-fotograaf in Pyongyang op een van de eerste foto's die vanuit Noord-Korea via Instagram werden verstuurd. Op de achtergrond voormalig leiders van het land Kim Il Sung en Kim Jong Il. Beeld ap

Beste Arend Jan,

De recente kernproef van Noord-Korea is bijna unaniem door de internationale gemeenschap veroordeeld. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zegde in zijn reactie toe dat hij binnen de EU en de VN zou pleiten voor aanvullende strafmaatregelen tegen Pyongyang. Het huidige sanctiebeleid heeft echter nooit vruchten afgeworpen. Integendeel, de laatste kernproef was een reactie op de sancties die Noord-Korea in januari opgelegd kreeg. Elke serie sancties lokt nieuwe provocaties van Pyongyang uit.

Vanuit Noord-Korea's perspectief garanderen kernwapens de veiligheid van het land en zijn regime, dat de afgelopen tien jaar meerdere malen door Washington en Seoul met militaire middelen is bedreigd. De Noord-Koreaanse leiding heeft goed gezien hoe het is afgelopen met Saddams Irak en Kaddafi's Libië en vreest eenzelfde lot als zij haar nucleaire programma nu opgeeft.

Vanwege de uitzichtloosheid van het huidige sanctiebeleid stel ik een strategie voor die niet enkel is gericht op het stoppen van Noord-Korea's kernwapenprogram, maar ook op het helpen van zijn noodlijdende bevolking - een groot deel van de Noord-Koreanen ervaart dagelijks armoede, honger en onderdrukking.

Een combinatie van diplomatie en handel is nu de beste strategie. Door directe diplomatieke relaties met Pyongyang aan te gaan, kan er efficiënter gecommuniceerd worden met het regime. Door Noord-Korea de voordelen van internationale handel te laten ervaren, kan het regime inzien dat vreedzame internationale relaties gunstiger uitpakken voor het land dan de huidige isolationistische koers.

Zo wordt Noord-Korea geleidelijk in een afhankelijker positie geplaatst en zal het Westen uiteindelijk efficiënter druk kunnen uitoefenen om de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren en de nucleaire ambities van het land te beteugelen.

Casper van der Veen is historicus en Noord-Koreawatcher (blog: nieuwsuitnoordkorea.nl). Twitter: @newsnorthkorea

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Arend Jan Boekestijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden