Kim Jong-il zou lijden aan terminale alvleesklierkanker

Volgens de Zuid-Koreaanse televisiezender YTN heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il (67) terminale alvleesklierkanker. De zender, die het nieuws maandag bracht, zegt zich te baseren op anonieme bronnen bij de Chinese en Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten.

AP en Reuters

Volgens de Zuid-Koreaanse tv-zender werd de ziekte bij Kim geconstateerd rond de tijd dat hij vorig jaar getroffen werd door een beroerte. Alvleesklierkanker wordt meestal pas geconstateerd wanneer de ziekte in een vergevorderd stadium is.

Kim Jong-il nam het leiderschap van Noord-Korea over toen zijn vader Kim Il-sung, de oprichter van de communistische staat, in 1994 op 82-jarige leeftijd stierf, maar hij nam nooit de titel ‘president’ aan.

De gezondheid van de Noord-Koreaanse leider is al enige tijd voer voor geruchten, maar tevens een van de best bewaakte geheimen in het straatarme communistische land. Foto’s die verspreid werden na een herdenkingsdienst afgelopen woensdag ter nagedachtenis van zijn vijftien jaar geleden overleden vader voeden de speculaties: Kim Jong-il ziet er op de beelden zwaar vermagerd uit en heeft een flink deel van zijn haar verloren.

De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst noch Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerders wilden het nieuws bevestigen. Waarnemers vrezen voor algehele instabiliteit en een machtsvacuüm als Kim Jong-il sterft.

Volgens de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo gaat de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst ervan uit dat Kim zijn jongste zoon, Kim Jong-un (26), het meest geschikt acht als opvolger en hem klaarstoomt voor het leiderschap. De krant zegt dat de Noord-Koreaanse leider zijn zoon als officiële opvolger wilde aanduiden in 2012, honderd jaar na de geboorte van diens grootvader Kim Il-sung. Maar waarnemers vrezen dat het Noord-Koreaanse regime onder de onervaren Kim Jong-un wankel en intern verdeeld zal zijn, met Kim Jong-ils zwager Jang Song-thaek die mogelijk de macht probeert te grijpen.

Het nieuws had onmiddellijk effect op de Zuid-Koreaanse beurs, die zijn grootste verlies in vier maanden leed. De relaties tussen Noord-Korea en westerse mogendheden zijn de laatste tijd weer uiterst gespannen, na kern- en raketproeven door het regime.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden