Kilometerheffing stort VVD in 'theologische' twist

'Utopisch' noemen VVD'ers de kilometerheffing. Als het er al van komt, dan pas ver na 2010. Toch is deze vooralsnog theoretische heffing de inzet van een scherp conflict dat vandaag wordt uitgevochten tussen de VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jozias van Aartsen (tegen rekeningrijden) en zijn verkeersspecialist Pieter Hofstra (voor)....

Veel kiezers zullen zich afvragen hoe een meningsverschil overeen voor de liberalen utopisch onderwerp zo uit de hand kanlopen.

Ten eerste zijn er de ego's. VVD-Kamerlid Hofstra komt ervandaag in een vertrouwelijke notitie aan zijn fractie eerlijkvoor uit: zijn geloofwaardigheid is in het geding. Hofstra heefthet idee van de kilometerheffing steeds verdedigd, hoewel hijwist dat de circa zevenmiljoen autobezitters in Nederland -volgens de liberalen zevenmiljoen potentiële VVD-stemmers - hemdat niet altijd in dank afnamen.

Als de fractieleider dan plompverloren zegt 'kilometerheffing:nooit', is dat een slag in het gezicht voor een zichzelfrespecterend Kamerlid. Zeker als de oppositie het leedvermaak('ach, arme Pieter') niet onder stoelen of banken steekt.

Dat is een aanslag op Hofstra's zorgvuldig gecreëerde imagovan 'sloper'. Onder paars werkte hij met zichtbaar plezier aande onttakeling van PvdA-verkeersminister Netelenbos. Haaropvolgster Peijs (CDA) breekt eveneens het angstzweet uit zodraHofstra haar op de korrel neemt. De VVD'er geniet van zijnreputatie als bulldog. Die reputatie staat op het spel, vindthij.

Van Aartsen is minder heetgebakerd, maar voelt zichlangzamerhand als jongste bediende behandeld door Hofstra. Eerstmoest de fractieleider zijn 'nooit niet' tegen dekilometerheffing publiekelijk terugbrengen tot een 'nu niet'.Vervolgens schond Hofstra de belofte niet met de media over hetconflict te praten en nu ligt er een snoeiharde notitie vandiezelfde Pieter Hofstra waarin hij opnieuw concessies vraagt vanzijn fractievoorzitter.

Naast de gekrenkte ego's is er een verschil in politiekestijl. Van Aartsen zet graag de grote politieke lijnen uit,zonder zich al te veel om de details te bekommeren. Hofstradaarentegen is een dossiertijger, een man van kleine, zorgvuldiggeplande stapjes. 'Ze staan lichtjaren van elkaar verwijderd',typeert een VVD'er de verhouding tussen de twee kemphanen.

Tot slot spelen de interne fractieperikelen een rol.Normaliter grijpt het fractiebestuur in als de leider te ver voorde troepen uit loopt en bij geruzie tussen Kamerleden onderling.Vice-fractievoorzitter Bibi de Vries en fractiesecretaris Hofstrakunnen echter moeilijk door één deur.

De Vries neemt het Hofstra nog steeds kwalijk dat hij vorigjaar een poging deed om haar van haar positie te stoten omdat zijte licht zou zijn voor het fractievoorzitterschap.

Hofstra op zijn beurt ziet de vice-fractievoorzitter als dekwade genius achter het verzet van Van Aartsen tegen dekilometerheffing.

Botsende ego's, verschil in stijl en een zwak opererendfractiebestuur verklaren waarom het 'theologische' debat over dekilometerheffing de VVD nu al twee weken in spanning houdt.

Op de achtergrond spelen ook de slechte peilingen van departij onder Jozias van Aartsen. Kamerleden worden zenuwachtig,omdat zij hun ambities - nog een termijn alsvolksvertegenwoordiger; een ministerschap - in rook zien op gaan.

VVD'ers durven geen voorspelling te doen over de uitslag vande fractievergadering vandaag. Van Aartsen zal iets moetenverzinnen waardoor Hofstra met opgeheven hoofd het publieke debatover de kilometerheffing kan hervatten.

Er zijn Kamerleden die vrezen dat het daarvoor te laat is,maar de meesten hopen dat het gezond verstand zal zegevieren.'Als het op een botsing aankomt, zijn er drie verliezers: VanAartsen, Hofstra én de VVD', analyseert een Kamerlid. 'We moetennuchter genoeg zijn om dat te voorkomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.