Kilometerheffing splijt VVD

De ruzie in de VVD-fractie in de Tweede Kamer over de kilometerheffing is opnieuw opgelaaid...

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn en Raoul du Pré

‘Hofstra is op oorlogspad’, melden verscheidene VVD’ers die anoniem willen blijven. ‘Hij is uit op de ondergang van Van Aartsen.’ Hofstra erkent dat de VVD-fractie dinsdag opnieuw over de kilometerheffing praat, op basis van een notitie van zijn hand. ‘Verder geef ik geen commentaar’, liet het Kamerlid vrijdag weten.

Vorige week tijdens de algemene politieke beschouwingen verraste Van Aartsen vriend en vijand door te zeggen dat de VVD ‘nooit’ met een kilometerheffing zou instemmen. De fractieleider denkt niet dat het betalen per kilometer de files bekort en wil de kiezer duidelijkheid geven. Hofstra verkondigde tot die tijd het officiële VVD-standpunt dat de heffing er in een volgend kabinet kan komen.

Na een stevige woordenwisseling en bemiddeling door partijcoryfee Wiegel en VVD-staatssecretaris Rutte van Onderwijs, nam Van Aartsen zijn woorden terug. Daarmee leek de kwestie afgedaan. Betrokkenen stellen echter dat Hofstra zich ‘ongelooflijk gekrenkt’ voelt. Zijn geloofwaardigheid als verkeersspecialist zou zijn verdwenen.

Hofstra’s irritatie werd aangewakkerd toen hij deze week van Van Aartsen het verzoek kreeg het VVD-standpunt over de kilometerheffing nog eens op papier te zetten. Hofstra ziet hierin een poging van de fractieleider om alsnog gelijk – kilometerheffing: nooit! – te krijgen. Kringen rond Van Aartsen bestrijden dit.

Naast Van Aartsen ligt ook vice-fractievoorzitter De Vries onder vuur. Zij wordt door Hofstra gezien als de kwade genius die de fractieleider voedt met argumenten tegen de kilometerheffing.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden