Kilo's zout

Veel mensen lijken normaal, tot je met ze gaat eten. Dan blijken ze opeens rare gewoontes te hebben. Ik ken iemand die naar chique restaurants stiekem een flesje maggi meebrengt....

Maar het allerbontst maakt mijn schoonzus het: ze bestelt een exorbitant toetje, neemt er een paar kleine hapjes van, en strooit vervolgens de zoutpot erover leeg. Zo voorkomt ze dat ze de rest ook opeet, want ze is bang om dik te worden.

Zonde van het toetje, maar vooral van het zout. Dat is wel beter te gebruiken. Vis, vlees of kip in een korst van zout gebakken is een lekkernij, het is makkelijk en ziet er interessant uit. In de zoutkorst blijft de smaak van datgene wat erin zit perfect behouden, zonder te zout te worden. Je hebt er veel grof (zee)zout voor nodig, een paar kilo. Er zijn supermarkten waar je dat voor zeventig cent per kilo kunt krijgen. Koop dan meteen een heleboel. Het hoeft geen zeezout te zijn, als het maar grof is: gewoon, fijn zout wordt nattig en het eindresultaat smaakt veel te zout.

Strooi in een ovenbestendige, hoge pan een centimeter grof zout. Leg er een dure, verwende kip van anderhalve kilo op, met in zijn buik kruiden naar keuze. Stort nu kilo's zout op en naast de kip, tot zij helemaal bedekt is, en druk het goed aan. Zet het geheel een uur en drie kwartier in een zeer hete oven (250 graden). Kieper de zoutklont eruit op een krant en sla met een hamer de zoutkorst kapot. Neem de kip eruit en eet haar op.

Met een vis lukt het ook. Neem een kleine, hele, schoongemaakte zalm, maar laat de kop en huid er beslist aan zitten. Smeer hem van binnen en van buiten in met olijfolie, en stop wat peper, dille (of andere kruiden) en plakken ui in zijn buik. Meng drie kilo grof zout met drie eiwitten. Leg daarvan een laagje in een grote ovenschaal, leg de vis erop en duw de rest van het zoutmengsel op en om de vis, tot hij helemaal bedekt is. Laat de vis ruim een halfuur in een zeer hete oven staan (250 graden). Breek aan tafel de zoutkorst open, en eet de vis uit het vel, met een beetje citroensap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden