Kille, decadente nacht

BART KOETSENRUIJTER

Zou zomaar een kerstnachtklassieker kunnen worden voor wie weinig op heeft met de kerstdagen. Uitstekende keuze dus om gelijktijdig met de nachtmis 25th Hour uit te zenden. Dat 25ste uur staat symbool voor de laatste vrije uren die drugsdealer Monty Brogan (Edward Norton) doorbrengt voordat hij zeven jaar de gevangenis in moet. Ze spelen zich af gedurende een nacht in een onaangenaam, kil en decadent New York (de film werd na de aanslagen in 2001 gedraaid) waarin iedereen gebukt gaat onder het leven en moeite heeft zijn agressiviteit onder controle te houden, ook tegenover vrienden. Onheilspellend. Norton, Philip Seymour Hoffman en Barry Pepper zijn groots als drie gezworen maar uit elkaar gegroeide vrienden.

25th Hour (Spike Lee, 2002)

Nederland 3, 23.50-02.00 uur.

A Few Good Men

(Rob Reiner, 1992) Een van de betere rechtbankfilms, waarin Jack Nicholson oud en vertrouwd op dreef is als grommende rechtse kolonel en grootmeester in de retoriek. Hij wordt voor de krijgsraad gebracht door Demi Moore en groentje Tom Cruise, die willen aantonen dat aan de dood van een militair een lijfstrafbevel van Nicholson ten grondslag lag. Behalve genoemd trio geeft nog een hele trits sterren acte de présence, onder wie Kevin Bacon, Kiefer Sutherland en Noah Wyle.

RTL 7, 20.00-22.35 uur.

Stir of Echoes

(David Koepp, 1999) Na een hypnosesessie krijgt een nuchtere telefoonkabellegger (Kevin Bacon) griezelige visioenen waarin de geest van een jonge vrouw de hoofdrol speelt. Geslaagde horrorfilm die destijds het onderspit moest delven tegen het bijna gelijktijdig gemaakte The Sixth Sense.

RTL 8, 22.00-00.00 uur.

Slumdog Millionaire

(Danny Boyle, 2008) Nog een uitstekende keuze van Nederland 3 om kerstavond een alternatief tintje te geven. Acht Oscars voor dit weergaloze, meeslepende en ontroerende sprookje over liefde en het lot, hoop en doorzettingsvermogen. Het ongeletterd weeskind Jamal, uit de achterbuurten van Mumbai, stoot door naar de finale van een televisiequiz en wordt gearresteerd door de politie, die het zaakje niet vertrouwt. In de raamvertelling die daar het gevolg van is, wordt in losse scènes het weinig hoopvolle bestaan geschetst van kinderen uit sloppenwijken.

Nederland 3, 22.00-23.50 uur.

Born On The Fourth Of July

(Oliver Stone, 1989) Middelste deel van Oliver Stones Vietnam-trilogie verhaalt over de ervaringen van een Amerikaanse soldaat die verlamd terugkeert uit Vietnam en tot zijn verbijstering constateert dat Amerika niet bijzonder geïnteresseerd is in de oorlog in het algemeen en zijn ervaringen in het bijzonder. Tom Cruise speelt een van zijn betere rollen als de op de nationale feestdag geboren all American boy, die bijna logischerwijs tekent voor Vietnam. Zijn rebellie in zijn godvruchtige gezin stelde al niet veel voor, zijn principes krijgen in de werkelijkheid van de waanzinnige oorlog een definitieve knauw en zijn strijdbaarheid nadien dreigt ten onder te gaan in drank en liederlijkheid.

RTL 7, 22.35-01.10 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden