Kille belager

BEREND JAN BOCKTING

Met de sterke thriller Shadow of a Doubt maakte de Britse regisseur Alfred Hitchcock een onvergetelijk psychologisch portret van een moordenaar, met Joseph Cotton in een prachtrol als de kille belager - 'Uncle Charlie' - van rijke vrouwen die wordt betrapt door zijn nichtje Teresa Wright. Zeer spannend en gedraaid in contrastrijk zwart-wit, met een voortdurend onheilszwangere lading in vrijwel iedere scène; de wijze waarop Hitchcock stapsgewijs toe werkt naar de onvermijdelijke ontknoping is zelfs bijna zeventig jaar na dato vrijwel ongeëvenaard. Het moment waarop Cotton aan de eettafel van een typerend onschuldig Amerikaans gezinnetje een glimp van zijn ware aard laat zien, waarna hij een seconde dreigend in de lens van de camera kijkt, is zelfs onvergetelijk. Volgens velen een van Hitchcocks eerste meesterwerken. Het scenario werd genomineerd voor een Oscar.

Shadow of a Doubt (Alfred Hitchcock, 1943)

Arte, 20.15-22.00 uur.

The Butterfly Effect

(Eric Bress en J. Mackye Gruber, 2004) De makers van The Butterfly Effect, eerder verantwoordelijk voor het scenario van Final Destination 2, hoopten destijds mee te liften op het cultsucces van Donnie Darko, maar veel verder dan een halfbakken poging kwamen ze niet. In de film ontdekt student student Evan (Ashton Kutcher) dat hij kan terugkeren naar zijn verleden wanneer hij bepaalde passages uit zijn dagboek herleest. Wanneer hij daar vol goede bedoelingen het kleinste dingetje verandert, heeft dit rampzalige gevolgen voor het heden (zie titel). Na een redelijk intrigerende start ontaardt The Butterfly Effect in een hopeloos inconsistente warboel, om uiteindelijk ronduit lachwekkend te eindigen. Op het dieptepunt van de film wordt Evan na weer een tijdreis wakker in een onbekend bed - met twee stompjes op de plek waar zijn armen zaten.

Veronica, 20.30-22.45 uur.

Saboteur

(Alfred Hitchcock, 1942) Een vliegtuigtechnicus, gespeeld door Robert Cummings, wordt geheel des Hitchcocks ten onrechte beschuldigd van een aanslag en gaat zelf naar de echte daders op zoek. Saboteur is een vrij doorsnee Hitchcock over een 'wrong man' die niemand kan vertrouwen, maar de film kent een aantal fraaie actiescènes, waarvan de beroemde slotscène op de fakkel van het Vrijheidsbeeld het meest in de herinnering blijft hangen. Vooraf lag Hitchcock overigens in de clinch met Hollywoodproducent Darryl F. Zanuck, die de film alleen voor 20th Century Fox wilde produceren wanneer Henry Fonda de hoofdrol kreeg. Dat ging niet door; Hitchcock maakte de film bij Universal en trok Cummings aan als hoofdrolspeler.

Arte, 22.00-23.45 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden