Kijkwijzer voor Prinsjesdag: de struikelpremier, de flirter, de zuinige en de gekrenkte

Het is weer toogdag op het Binnenhof. Hoedje op, hoedje af! Op wie moet u vandaag letten om te begrijpen wat er gebeurt? Wie gaat wat zeggen en hoe zijn de verhoudingen? Een overzicht van de belangrijkste spelers.

Illustratie van de Gouden Koets Beeld Bas van der Schot

Mark 'de struikelpremier' Rutte
De Troonrede is niet een eigen tekst van de koning. Hoewel hij samen met de ministers de regering vormt, is de minister-president eindverantwoordelijk voor de tekst. Officieel: het door de ministerraad vastgestelde kabinetsbeleid voor het komende jaar wordt bekendgemaakt. De koning declameert. Maar juist voor premier Mark Rutte staat er, hoewel al veel is gelekt, behoorlijk wat op het spel.

De joviale Rutte zal tijdens het luisteren naar de Troonrede zijn staatsmannelijkste tronie trekken. Plechtstatig blijft het altijd, dit ritueel. Maar wat wordt tussen de regels door gehoord? Na de troon is het woord aan de toon. Hoe wordt die ervaren, als verzoenend of als confronterend?

Naar verwachting zal Rutte, nadat de Gouden Koets uit beeld is gerold, in een reeks interviews een beroep doen op de verantwoordelijkheid van het maatschappelijk middenveld en partijen als CDA en D66. Boodschap: iedereen moet meedoen, dit is niet de tijd van politieke spelletjes. Afgelopen vrijdag deed hij alvast een oefening in bescheidenheid: 'In de Eerste Kamer vormen wij een minderheidskabinet. We praten met iedereen, maar het land moet wel geregeerd.'

Mark 'de struikelpremier' Rutte Beeld Bas van der Schot

Alexander 'de flirter' Pechtold
Partijleider Alexander Pechtold schermt met steun aan het kabinet in de Eerste Kamer, maar hij kan daar niet de doorslag geven. Te weinig zetels, en daarbij: te hoge eisen.

Er lijkt een patroon in te zitten. De liberaal-democraat flirt steeds met steun aan het kabinet, maar geeft die - op het Woonakkoord na - uiteindelijk meestal niet. Het risico dat Pechtold loopt, is dat hij uiteindelijk zal worden beschouwd als een opportunist. Daar win je geen stemmen mee, en geen liefde in het beestencircus aan het Binnenhof.

Pechtold kampt, blijkt een jaar na dato, met een lastige verkiezingsuitslag. Te groot voor de kleintjes, maar te klein voor de groten. Hij is nu boos dat hij wordt 'kapot gespind'. Gehoord in coalitiekringen: ze willen best de tango met hem dansen, maar dan moet hij wel gaan begrijpen dat het wezen van de tango is dat je niet alleen moet afstoten, maar ook aantrekken.

Alexander 'de flirter' Pechtold Beeld Bas van der Schot

Jeroen 'de zuinige' Dijsselbloem
Zal er vandaag oogcontact zijn tussen de koning en de minister van Financiën? Weekblad Elsevier onthulde vorige week een versje dat kleine Jeroen Dijsselbloem in 1983 over de jonge prins schreef:

'Leve onze kroonprins

Willem IV wordt een rel

Hij kan het namelijk geenszins

Maar wordt het wel...'

Ach, toen de puber Jeroen bleef zitten in 5 vwo had misschien ook niemand gedacht dat hij nu zijn eerste Miljoenennota zou aanbieden aan de Tweede Kamer. Het even aimabele als serieuze Kamerlid, twaalf jaar lang, is nu niet alleen de centenman van het land, maar ook voorzitter van de Eurogroep in Brussel. Petje af, maar hoe nu verder?

Dijsselbloem zal vandaag en de rest van de week in ieder geval alom zichtbaar zijn. Telkens om uit te leggen dat het écht verstandig is om 6 miljard te bezuinigen.

Jeroen 'de zuinige' Dijsselbloem Beeld Bas van der Schot

Emile 'de gekrenkte' Roemer
SP-leider Emile Roemer legt het af tegen Wilders als oppositieleider. Terwijl Wilders zaterdag De Telegraaf opende en de journaals haalde, zat Roemer zondagochtend op de bank bij Wakker Nederland. Pff. Hebt u er verder iets over gehoord?

Ook Roemer kondigde een demonstratie aan en taxeerde dat die niet heel veel mensen op de been zou brengen. In de laatste dertig jaar had Nederland maar vier demonstraties gehad die tot de verbeelding spraken, mijmerde hij. 'In Frankrijk en Spanje heb je ieder jaar wel drie of vier van dat soort demonstraties', zei hij licht jaloers. Desalniettemin probeert hij met de vakbonden een demonstratieve tocht te lopen die zaterdag begint op het Beursplein en eindigt bij de Dokwerker.

Emile 'de gekrenkte' Roemer Beeld Bas van der Schot

Lees vandaag in de Volkskrant de volledige politieke kijkwijzer met Koning Willem 'de debutant' Alexander, het schaakgezicht van Sybrand 'de tacticus' Buma, Geert 'de tegenpartij' Wilders en Anouchka 'de onzekere' van Miltenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden