Kijklijst

Elke maand leert de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit kennen. Eerste reeks: de kinderopvang, in kinderdagverblijf De Dukaat in Amsterdam....

Chafika en Alia begrijpen er niets van. Het formulier waarop ouders konden aangeven belangstelling te hebben voor een ouderavond, is angstvallig leeg gebleven. Twee ouders hebben hun naam achtergelaten, maar daarbij is ook een ouderpaar dat sowieso langs moest komen in verband met de ontwikkeling van hun kind.

Samen bemannen Chafika en Alia de Joetjes: een groep met alleen maar baby's. Chafika is zelf moeder van baby Yassin, die op dagen dat zijn moeder moet werken in een andere groep wordt ondergebracht. Chafika kan niet begrijpen dat ouders geen prijs stellen op een ouderavond - er is immers maandelijks een verslag gemaakt van de voortgang van hun kinderen.

De verplicht in te vullen 'kijklijst' moet ouders en leidsters inzicht geven in de ontwikkeling van het kind. De klapper van Chafika puilt uit van de verslagen over de vijf kinderen van wie zij mentor is. Iedere leidster houdt een select groepje binnen het grotere geheel nader in de gaten en beoordeelt de kinderen aan de hand van de criteria zoals ze in de kijklijst staan.

Daar is een onderverdeling gemaakt van vijf categorieën: binnenkomst en afscheid nemen van ouders, spel, sociale contacten, emotionaliteit, zelfstandigheid en reflectie. De lijst is zo gespecificeerd dat het invullen een halve dagtaak is voor de leidsters. De vragen variëren van hoe de groepsgenootjes reageren op de binnenkomst van het kind, tot: onder welke omstandigheden heeft het kind het moeilijk en hoe reageert het op onderbrekingen, bijvoorbeeld voor verschoning of voor een maaltijd.

Voor de kinderen lijkt het weinig uit te maken of een kind afwijkend gedrag vertoont. Reageert een lokaalgenootje niet op goedbedoelde aanrakingen? Een liedje zingen werkt wel, dus wordt voor de derde keer binnen vijf minuten Berend Botje ingezet. Daar hebben ze geen kijklijst voor nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden