Kijkje in de wereld van lesbiennes is als los zand

De lesbische documentairemaakster Mildred Roethof schetst in Allemaal Lesbisch een beeld van lesbiennes anno 2011. Van Marokko tot de modewereld, van dorpsmeid tot dj.

Programma?

Allemaal Lesbisch, zaterdag 6 augustus om 22.45 uur bij de NTR op Nederland 3. De documentaire van Mildred Roethof - zelf lesbisch - wordt tijdens de Gay Pride ook vertoond in de Amsterdamse bioscopen Het Ketelhuis (4 augustus) en Cinecenter (5 augustus).

Allemaal lesbisch?

Nou, de zes vrouwen die Roethof interviewt wel. Allemaal Lesbisch moet een kijk geven in de 'onbekende wereld van lesbiennes in Nederland'.

Hoe verschillen de zes vrouwen?

Sommige vrouwen moesten loskomen van hun conservatieve omgeving. De christelijk opgevoede boerendochter Gelieny (23) was vroeger zo eenzaam dat ze haar toevlucht zocht in drank en drugs. Als ze jaren geleden 'ergens op haar knieën een pilletje had kunnen halen' om hetero te zijn, had ze het gedaan. Ikram (28) ontvluchtte thuisland Marokko, nadat haar vader haar een half jaar opsloot en mishandelde, puur vanwege haar seksuele geaardheid. 'De lieve man die je altijd met liefde heeft behandeld, is weg. Dat was zwaarder dan de fysieke mishandeling.'

En de rest?

Voormalig Big Brother-winnares Bianca (43) - die altijd roept dat ze biseksueel is maar in deze documentaire kennelijk lesbisch is - heeft het makkelijker. Haar grootste zorg is om vrouwenplatform LetsBeOpen! en vrouwenfeest Flirtation op de kaart te zetten. Dan zijn er nog gedragstherapeute Susanne (34), dj Tamara (25) en model Fabiana (23). Die laatste komt uit Curaçao en heeft het nu goed voor elkaar. Gezellig dolt het knappe model met al het vrouwelijk schoon om haar heen. Ze kijkt zelfs samen met haar vader naar vrouwen. 'Dan moet hij heel hard lachen. Prachtig, zegt hij.'

Leren we ook nog wat?

Directeur Saskia Wieringa van Aletta, een instituut voor vrouwengeschiedenis, schuift ook even aan voor een reis door de tijd. Zo waren er historisch gezien in Europa 'drie modellen' voor vrouwenrelaties. De passing women: vrouwen die zich voordeden als mannen. 'De romantische vriendinnen, die als aseksueel werden gezien.' En de 'lollepotten', vrouwen die seksuele relaties met elkaar aangingen en daardoor tot de lagere sociale kringen werden gerekend.

Er komt wel veel op je af.

Klopt, en dat is precies het probleem. Roethof wil te veel in deze documentaire kwijt: emotionele coming out-verhalen, hedendaagse vooroordelen, historische context, culturele problemen, en in de laatste minuten ook nog iets over kunstmatige inseminatie en ontrouw. Het is te veel los zand, dat ironisch genoeg eindigt in een strandeditie van vrouwenfeest Flirtation, waar de zes vrouwen samenkomen.

Jammer.

Zeker, vooral omdat de vrouwen die Roethof interviewt wél interessante dingen te vertellen hebben. Maar kies dan voor één invalshoek: lesbisch zijn in de modewereld (Fabiana), in een boerendorp (Gelieny), of in Marokko (Ikram). Focus op de emancipatie van lesbiennes (Bianca), of op langdurige relaties (Susanne).

Eindoordeel?

Voor wie nooit iets over lesbiennes heeft gehoord, is dit een aardige introductie. Het is inderdaad 'allemaal lesbisch', maar erg diep gaat het niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden