Kijken in de ziel heeft geluk met loslippige Van Agt

Gelukkig is Dries van Agt bij Kijken in de Ziel een stuk loslippiger dan zijn partijgenoot Jan Peter Balkenende.

Voor zijn nieuwste serie Kijken in de Ziel strikte Coen Verbraak de drie voormalige premiers Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende. Alleen Ruud Lubbers ontbreekt, maar die kon niet deelnemen vanwege gezondheidsproblemen. Van Agt, Kok, Balkenende; op papier een illuster rijtje. Maar leverde het ook illustere televisie op?

Ja en nee. Tenminste, als we alleen op het eerste deel van het tweeluik afgaan, dat gisteravond werd uitgezonden. Verbraak sprak de voormalig premiers in het Instituut Clingendael, een statig decor waar de statige mannen statig werden uitgelicht. Een voor een kwamen Balkenende, Van Agt en Kok aan het woord, door elkaar heen gemonteerd. 'Premier zijn is buitengewoon intensief' trapte Balkenende af, 'je maakt van alles mee'. Hij vertelde dat zijn handen tegenwoordig wel eens jeuken bij bepaalde thema's, maar toen Verbraak vroeg welke thema's hij dan bedoelde, was het antwoord: 'Daar ga ik geen uitspraken over doen.'

Wim Kok zei tenminste gewoon dat de vluchtelingenproblematiek wel wat ruimhartiger aangepakt had kunnen worden en Van Agt zei dat hij de politiek eigenlijk helemaal niet miste.

Die volgorde in mate van uitgesprokenheid bleek de rolverdeling van gisteravond. Balkenende zei iets te vaak dat hij ergens geen uitspraken over deed, en als hij wel ergens uitspraken over deed ging dat ongeveer zo: 'Heel grappig' begon hij een anekdote over een concept-inbreng die hij als beginnend premier ooit had geschreven en eerst aan voorganger Ruud Lubbers wilde laten lezen. 'Ik ging naar zijn huis in Rotterdam. Om zes uur stopte ik de inbreng in zijn brievenbus en binnen een uur kreeg ik een telefoontje: Jan Peter, ik heb het al gelezen. Ontzettend leuk.' Supergrappig inderdaad.

Of toen Verbraak hem confronteerde met zijn 'u draait en u bent niet eerlijk'-uitspraak tegen Wouter Bos en hoe dat hun relatie nadien heeft beïnvloed, zei Balkenende dat ze samen nog veel dingen gedaan hebben, laatst nog een kabinetsreünie. 'Dat was plezierig. Ik moet zeggen: het was een leuke happening.'

Jan Peter Balkenende Beeld anp

Gelukkig was Kok iets openhartiger, bijvoorbeeld over het eerste wat hij deed toen hij Het Torentje betrad: even op de grond liggen om bij te komen van de slopende campagne.

Maar de smaakmaker was ontegenzeggelijk Dries van Agt, die Verbraak aansprak als 'mijn beste', 'dierbare' of gewoon 'man'. Van Agt vertelde de ene smeuïge anekdote na de andere. Over zijn bijles in economie toen hij al premier was; of over die keer dat hij een lunchafspraak had met de Franse president Valéry Giscard d'Estaing, zijn vliegtuig werd getroffen door de bliksem en hij dat in gebrekkig Frans probeerde uit te leggen.

In de slotminuten van de aflevering toonde de 86-jarige Van Agt zich helemaal ontketend en ageerde hij tegen het nieuwe nationalisme in Nederland, noemde CDA-voorman Sybrand Buma 'onze topnationalist' en vertelde dat hij bij de verkiezingen niet op zijn eigen partij CDA had gestemd, maar op GroenLinks. Het was misschien geen nieuws, maar het gaf deze eerste aflevering van Kijken in de Ziel wel net het venijn dat het nodig had.

Het Volkskrant-televisierecensententeam bestaat uit Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen, Haro Kraak en, deze week, Julien Althuisius.

Dries van Agt bij Kijken in de ziel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden