Kijkcijfers zijn niet bepalend, maar wel belangrijk

Een moeder van een 16-jarige jihadist heeft de Franse staat aangeklaagd, omdat zij van mening is dat de douane nooit haar zoon had mogen doorlaten, die in zijn eentje en zonder paspoort, naar Syrië is afgereisd. De Franse staat overweegt op zijn beurt de moeder een proces aan te doen voor het slecht opvoeden van een kind.

De gemeente Amsterdam heeft het plan om veelplegers uit de zogenoemde 'top-600' een eigen woning aan te bieden, om ze zo van de straat te houden. Jeugdige Amsterdammers, die een keurig bestaan leiden, blijven gewoon op de lijst van WoningNet staan en moeten dus nog tien jaar wachten. Het is maar goed dat Bram Moszkowicz van de rechter zijn tweezitsbank mag houden, want dan hebben hij en Leon de Winter straks iets om op te zitten, als zij samen de Librisprijs winnen voor hun nieuwe boek. Wind krijgen wij gratis en daarom is het zo moeilijk om windenergie rendabel te maken.

Van de Postcode Loterij, die jaarlijks miljoenen geeft aan goede doelen, zijn de uitbaters Boudewijn Poelmann en kornuiten steenrijk geworden. Hoe meer Michelin-sterren een restaurant heeft, hoe groter de kans dat de onderwereld zich in een opgeprikte omgeving te goed doet aan onzin-eten. De elite kan niet zonder het volk, maar het volk is te dom om te begrijpen dat het best zonder de elite kan. Hans Spekman snapt niet dat Hans Spekman de reden is om niet meer op de PvdA te stemmen.

De particuliere taxidienst Uberpop blijft verboden, omdat de rechter vindt dat de consument tegen zichzelf beschermd moet worden. Een strafadvocaat meldt dat de moord op een vriendin van crimineel Gwenette Martha de schuld is van het Openbaar Ministerie, omdat dat voor onvoldoende beveiliging heeft gezorgd. Het is logisch dat het atheïsme niet onder de vrijheid van godsdienst valt, want het atheïsme is helemaal geen godsdienst.

De advocaat, die met een keppeltje op bij Jeroen Pauw zat om Bram Moszkowicz te verdedigen, bevordert het antisemitisme. Wettelijk moet worden vastgelegd dat de Zwarte Piet elke kleur mag hebben, behalve zwart. Een tijdje geleden heeft Neelie Kroes haar waarzegger geraadpleegd om te horen dat zij op haar 73ste zou beginnen met haar First Start-Up Kit.

Na de zege van Manchester United op Southampton zei Manchester-trainer Louis van Gaal tegen Southampton-trainer Ronald Koeman dat je geluk moet afdwingen. Dat Tom Egbers voorspelde dat Southampton zou winnen, spreekt in zijn voordeel. Toeristen vinden Amsterdam zo'n geweldige stad dat je er als Amsterdammer nauwelijks nog kunt wonen. Harteloos of niet: als je dood bent, zijn jouw organen van jouw nabestaanden. Het is maar goed dat die brutale klootzakken van Powned zijn opgelazerd. Creative destruction: als er veel oorlogen zijn, gaat de beurs omhoog.

Guy Consolmagno, de lijfastronoom van de paus, heeft op de vraag of hij een buitenaards wezen zou dopen, geantwoord met: 'Ja, tenminste als zij het vraagt.' Het parlement bepaalt telkens dat de Nederlandse Spoorwegen zich als een particuliere onderneming moeten gedragen. De uitspraak 'wij van WC-eend adviseren WC-eend' wordt ten onrechte ironisch opgevat. Een paar maanden geleden is een man, zo blijkt, keihard ingereden op de Aston Martin van Bram Moszkowicz. De raadsman van de dader zei: 'Het enige dat in deze zaak vaststaat, is dat mijn cliënt, na een controle door agenten in het verkeer, er met zijn auto op een iets minder sociale en verantwoordelijke wijze vandoor is gegaan dan hij achteraf zelf zou hebben gewild.' De man, die ook gezocht werd voor fraude met creditcards, is inmiddels vrijgelaten.

De gedachte dat humor op zijn best is als het over serieuze zaken gaat, is op zichzelf niet grappig. De antiracismecampagne van de Wereldvoetbalbond is afgelast wegens fraude. Met het geld dat wordt uitgetrokken voor het nieuwe hoofdkantoor van het IOC zou je de goedkoopste Olympische Spelen ooit kunnen organiseren. Vele eersten zullen de laatsten zijn. Het CDA heeft instemming met de nieuwe zorgwet afhankelijk gemaakt van het bedrag dat de overheid wil besteden aan de restauratie van kerken. Dominee Rikko Voorberg wil, volgens Trouw, meer 'hartgrondige godverdommes' horen.

Dat Jeroen Pauw bij RTL liep te leuren met een talkshow voor Bram Moszkowicz maakt hem de geschiktste man om Bram Moszkowicz kritisch te interviewen voor de publieke omroep. Kijkcijfers zijn niet bepalend, maar wel belangrijk. Een paradox is een verzameling tegenstrijdigheden die zelf geen tegenstrijdigheid bevat, maar daar zou ik geen voorbeeld van weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.