Kijk, zo kan het ook: Haags vrouwenvoetbal

Dit was de week waarin het sportnieuws werd beheerst door Haagse voetbalmannen die stiekem waren gefilmd, terwijl ze feestelijk op een tafel sprongen. De mannen zongen een liedje op de melodie van When the Saints Go Marching In. De heiligen waren Joden geworden en een rel werd geboren.


Hoe anders gaat het toe bij Haagse voetbalvrouwen, voor wie ik woensdag naar de plek des onheils, het Kyocera Stadion, was gekomen. Dat klinkt als een Japans rampgebied, het is de thuisbasis van ADO Den Haag. De Haagse voetbalvrouwen traden deze avond aan tegen die van AZ en het was bijna geruststellend om te zien hoe een voetbalwedstrijd kan verlopen als niemand de proporties uit het oog verliest - ook in Den Haag.


De reden van dat bezoek was de dreigende ondergang van de eredivisie van voetbalvrouwen, een zaak die uw verslaggever nogal aan het hart gaat. Willem II, FC Utrecht en drievoudig kampioen AZ willen geen geld meer steken in hun vrouwentak en trekken het team met ingang van komend seizoen terug. Blijven vijf elftallen over en een competitie van niets.


Dat is vooral gek omdat voetbalclubs de mond vol hebben van hun betrokkenheid bij de samenleving. Maar het is ze al te veel moeite om in hun miljoenenhuishouding ruimte te maken voor een paar ton waarmee een vrouwenteam op de been kan worden gehouden. Eén bankzitter minder en klaar is Kees.


ADO Den Haag was in 2007 een van de founding mothers van het semiprofessionele vrouwenvoetbal. Het taalgrapje komt uit de mond van Rob Reijenga, vermoedelijk het joviaalste lid van de raad van commissarissen. Hij bekommert zich intern om het vrouwenvoetbal.


Een week eerder was ik in Utrecht, waar het vrouwenvoetbal de nek wordt omgedraaid op een naargeestig sportcomplex. De ADO-vrouwen spelen hun thuiswedstrijden in het stadion, in het volle licht van de grootste schijnwerpers. Een ballet van paardenstaarten.


Publiek mag gratis en voor niets plaats nemen op de eretribune, waardoor het Kyocera Stadion een overhellend schip is. Wanneer we roepen dat het stil is aan de overkant, blijft een reactie uit.


Maar met een dikke duizend toeschouwers is het aan onze kant lekker knus. Bij de entree van de beide teams wordt met grote vaandels gezwaaid. Het is net echt en blijft toch leuk. De fans die met AZ zijn meegekomen, kunnen ongestoord jubelen om de 3-0-overwinning.


ADO Den Haag zet het vrouwenvoetbal welbewust in het zonnetje, aldus Reijenga. 'Met een A-locatie krijg je ook een A-uitstraling.' De clubleiding gebruikt het vrouwenvoetbal ook als visitekaartje, een eerste kennismaking voor potentiële geldschieters of skyboxtypes.


Neemt niet weg dat het elftal ook bij ADO wel eens ter discussie staat. Om de toekomst van het vrouwenvoetbal te verzekeren, moet er volgens Reijenga echt wat veranderen. De marketing van deze competitie laat nog een hoop te wensen over en het zou al een hoop schelen als de wedstrijden niet langer doordeweeks worden gespeeld.


Als het vrouwenvoetbal founding mothers heeft, dan is Clemence Ross de oermoeder. Zij leidt de overkoepelende stichting. Volgens Ross zijn de afgelopen vier jaar een hoop lesjes geleerd. Om te beginnen wordt de vrijdag komend seizoen vastgelegd als wedstrijddag.


De vroegere staatssecretaris van Sport is helemaal niet bezorgd over de toekomst van de eredivisie. De aanwas bij de jeugd is zo groot en de prestaties van de nationale teams in de verschillende leeftijdscategorieën zo goed dat de eredivisie echt wel overeind blijft. 'De vraag is niet of we verder gaan, maar hoe we verder gaan.'


De KNVB verdubbelt komend jaar de subsidie waarmee profclubs worden verleid om een vrouwenteam in het veld te brengen. De bijstand gaat van 75 duizend euro naar 150 duizend euro. Ross is er dus van overtuigd dat andere clubs de openvallende plekken innemen.


De gegadigden moeten wel beseffen dat het een eenmalige verhoging is en dat de subsidie daarna langzaam wordt afgebouwd. Uiteindelijk moet vrouwenvoetbal echt professioneel worden en dus rendabel. Ross: 'Maar het is niet alleen een kwestie van geld. Het gaat vooral om enthousiasme, om een clubcultuur waarin vrouwenvoetbal vanzelf spreekt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden